Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakav bor kupiti?

Svaki bor pronalazi kupca, i onaj od 6.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bor za šest tisuća kuna?! Ne samo da postoji, nego bez problema pronalazi kupce.

Srećom, to nije uobičajena cijena bora. Istražili smo koliko stoje najjeftiniji, a koliko najskuplji, kakve je najbolje kupovati, a kakvi su ove godine hit. Otkrili smo i da na tržnicama više nema cjenjkanja. Pravi, u tegli ili umjetni? Visoki ili niski? Na tržnicama se najviše prodaju jelke, smreke i silver. Cijene se kreću od 50 do 500 kuna. Tolika je cijena bora od tri metra. Većini je to previše, pa čekaju Badnjak kada će se cjenkati. 'Kako sada postoji zakon sa cijenama, nema više cjenkanja kao prije. Što se proda, proda se, što se ne proda, vraća se na skladište', rekao je jedan prodavač. Oni koji ne mare za cijenu, već im je bitna veličina i raskoš drvca, svoj idealan bor mogu pronaći u rasadniku. I to za tisuću, dvije ili čak 6.000 kuna. 'Ima kupaca za bor od 6.000 kuna. Uvijek kod nas ima ljudi koji su spremni potrošiti veću količinu novca za određene biljke, jer znaju što će kasnije s njima. Nije to nekakvo ludo bacanje novca', rekao je Miro Klobučar iz MBM rasadnika.

Pročitajte i ovo Koliko je poskupio blagdanski stol? - 2 Blagdanski stol nikad skuplji Koliko će nas ove godine koštati blagdanska trpeza? "Cijene su visoke, iz mjeseca u mjesec sve se više troši na hranu" Kićenje božićnih drvaca - 6 Skuplji Božić Daleko smo od Badnjaka, ali prodaja božićnih drvaca je već počela. No, cijena im je viša nego prošle godine

Ako želite sigurno investirati novac u kupnji bora i pritom biti ekološki svjesni, najbolji odabir za to je bor u tegli. 'Iz dva razloga. Prvo, ta će se biljka dobro držati u stanu i neće odbacivati iglice, a kasnije se iskoristi kao dekorativna biljka u prostoru', kaže Klobučar. Za one koji ne vole pravi miris bora ili ih nervira ispadanje iglica, u svakom trgovačkom lancu može kupiti umjetni bor. I plastične jelke imaju svoju cijenu, od 20 pa sve do 800 kn. Da paradoks bude veći, ove najskuplje su već rasprodane. Očito kada je riječ o božićnim blagdanima, za Hrvate nema recesije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene