Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Studiju instituta za međunarodne odnose naručila je prošla vlada no nikada je nisu javno objavili. Njezin je zaključak, a komentirao ju je i aktualni ministar, da u državnoj upravi ima 20 posto zaposlenih previše.


Ministar uprave Arsen Bauk komentirao je danas studiju Ekonomskog instituta po kojoj je nužna restrikcija broja gradova i općina u Hrvatskoj rekavši da studija pokazuje ono što znamo - da je sadašnji sustav loš i neodrživ i da ga treba mijenjati.

Vezani članci Liječnici proučavaju nove sojeve koronavirusa - 1 Dok traje bitka oko cjepiva: U svijetu su čak četiri tisuće mutacija koronavirusa, spominje se i mogući slovenski soj Svinje - ilustracija - 1 U Slavoniji 2500 svinja viška: Razgovori zapeli, da bi izbjegli eutanaziju – poklanjat će ih

'Međutim', dodaje Bauk, 'kad govorimo o sustavu ne govorimo samo o broju jedinica lokalne samouprave već prvenstveno o njihovim funkcijama'. U izjavi novinarima u Hrvatskom saboru Bauk je ustvrdio da je Hrvatska jedna od najcentraliziranijih država u Europi. 'Nesumnjivo je da treba napraviti redefiniciju ovlasti županija, gradova i općina te države i iz tih će ovlasti onda proisteći broj jedinica lokalne samouprave', kazao je.

Dodao je da prije toga ne bi licitirao ni s brojem niti drugim stvarima te izrazio uvjerenje da će to biti napravljeno do kraja mandata ove vlade.

Ministar Bauk je komentirao i studiju koja pokazuje da je svaki peti zaposleni u državnoj upravi - šef te odgovorio na pitanje hoće li biti otpuštanja. 'To što je svaki peti zaposleni šef nema veze sa smanjivanjem broja zaposlenih - treba smanjiti broj šefova, a vjerojatno u jednom manjem dijelu i broja zaposlenih', kazao je Bauk.

Napomenuo je da već i prvi potezi koje su napravili - poput novog ustroja ministarstava, smanjenja broja voditeljskih mjesta i broja državnih dužnosnika odnosno ljudi na prve dvije razine - pokazuje smjer kojim će dalje ići.

'Cilj nam je da građani ne plaćaju ono što ne moraju plaćati, a da država bude efikasna i da im pruži sve usluge koje treba', kazao je Bauk. Podsjetio je da je riječ o studiji koju je naručila prošla vlada ocjenjujući kako je 'očito i ona bila svjesna nedostataka u funkcioniranju sustava'.

'Vjerujem da će nas i sadašnja opozicija podržati u nastojanjima da provedemo ono što su i oni htjeli provesti, ali očito nisu mogli', rekao je Bauk. Na pitanje o procjeni ušteda u masi plaća koje bi tako nastale odgovorio je da je to ipak pitanje za ministra financija, ali da u ovom trenutku nema potrebe dodatno komplicirati odnose sa sindikatima i financijsku situaciju u državi.

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je pak da su oni kroz rad vlade pokazali da je broj zaposlenih u državnoj upravi optimalan. 'S tim je brojem hrvatska Vlada i administracija mogla kvalitetno odraditi pregovore i sve ono što spada u djelokrug ministarstava', izjavio je Bačić novinarima te podsjetio kako su u HDZ-ovom izbornom programu govorili i da nema otpuštanja iz državne uprave.

Bačić je naveo da je HDZ-ov izborni program također bio temeljen na postojećem broju županija, gradova i općina. Dodao je kako najprije moraju vidjeti studiju Ekonomskog instituta i kakvi su kriteriji prema kojima bi se tako značajno smanjio broj gradova i općina u Hrvatskoj da bi se mogli očitovati. 'U načelu, HDZ je govorio o potrebi ostanka i sadašnjeg broja županija, gradova i općina', napomenuo je.

HDSSB-ov zastupnik Dinko Burić, čija će stranka predsjedati saborskim Odborom za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, napomenuo je da je poznato da je jedna od bitnih i temeljnih programskih odrednica te stranke dugačiji teritorijalni preustroj Hrvatske, među ostalim i regionalizacija.

'Vidjet ćemo kakav će u konačnici taj prijedlog biti pa ćemo se onda o njemu detaljno očitovati, ali da je nužno promijeniti preustroj jedinica lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj to je poznat stav HDSSB-a', zaključio je Burić. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju