Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sadašnji GSV završio s radom

Mrsić: Zbog hitne procedure ponekad su zaobiđeni socijalni partneri, ali više neće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) završilo je današnjom sjednicom rad u dosadašnjem sastavu, jer se po novom Zakonu o reprezentativnosti u iduća dva mjeseca treba dovršiti utvrđivanje reprezentativnosti sindikalnih središnjica i udruga poslodavaca te potom formirati novi GSV.

Predstavnik sindikata i predsjednik GSV-a Krešimir Sever izrazio je nakon sjednice nadu da će novi sastav GSV-a kvalitetnije voditi socijalni dijalog nego što je to bilo u proteklih godinu dana, kada su mnogi zakoni prolazili mimo socijalnih partnera.

Socijalni dijalog vodi se izravnom komunikacijom, a ne putem facebook i web stranica Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade, kritizirao je Sever odnos Vlade i ministra Miranda Mrsića prema socijalnom partnerstvu, sa čime se složio i predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Kuštrak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Na ključna pitanje bez odgovora Vlada čeka odgovor štrajkaša na novu ponudu, a Plenković tvrdi: ''Situacija jest izvanredna. Jer je bolje nego što je bilo prije'' Slika nije dostupna 'Pokretanje dijaloga' Svi zadovoljni: Socijalni partneri prvu sjednicu GSV-a ocijenili konstruktivnom

>> Mrsić: Lani je zaposleno najviše ljudi u posljednjih pet godina

Mrsić je kazao da je zbog lošeg stanja u zemlji dio zakona morao biti usvojen po hitnoj proceduri, zbog čega su zaobiđeni socijalni partneri, no sada to više nije potrebno. Kako u idućih 60 dana, dok se ne formira novi GSV, ne bi došlo do vakuma u socijalnom dijalogu predložit ćemo sporazum o suradnji sa sindikatima i poslodavcima, najavio je Mrsić.

Utvrđivanje reprezentativnosti sindikalnih središnjica još nije završeno, a neslužbeno se očekuje da bi u novom GSV-u umjesto pet bile tri središnjice - Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata. Predstavnici Vlade i sindikata govorili su i o izmjenama Zakona o radu (ZOR), koje će se odvijati u dvije faze.

U prvoj fazi, koja bi trebala završiti do kraja veljače, uskladit će se ZOR sa smjernicama EU-a te utvrditi izmjene o kojima je moguće postići suglasnost socijalnih partnera. U drugoj fazi raspravljat će se o svim pitanjima o kojima se ne može postići dogovor, a među njima je i problem rada na određeno vrijeme, o čemu se dosta špekuliralo u posljednje vrijeme.

Za sindikate nije prihvatljivo rješenje po kojem bi poslodavac mogao s radnikom sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme na razdoblje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Na sjednici se raspravljalo i o prijedlogu zakona o rudarstvu te je ocijenjeno dobrim što taj zakon ne ide u hitnu proceduru, već u dva čitanja u Sabor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene