Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački Općinski sud sutra će odlučiti o zahtjevu za privremenom zabranom prikupljanja javnih ponuda za kupnju redovnih dionica HT-a koju je zatražila udruga Potrošač, doznaje se od glasnogovornika suda Ivice Veselića.


Na sudu je danas održano ročište na kojemu je udruga Potrošač ostala pri zahtjevu za privremenom mjerom, navodeći da HT nije osigurao sredstva za eventualne tužbe 1,3 milijuna HT-ovih korisnika, te da bi to HT-u moglo načiniti štetu od preko 5 milijardi kuna, što nije uneseno u prospekt za uvrštenje dionica HT-a na burzu.

Vezani članci Sudovi - 2 Oni se parniče, a građani plaćaju: Državne institucije tuže se međusobno, pa i s gradovima i općinama Ilustracija Tajni kupci kontrolirat će trgovce: Postoji mogućnost i objave "crnih lista"

"Kupci dionica nisu dobili cjelovitu i istinitu informaciju o tvrtki
čije dionice kupuju i finacijskim obvezama iz raznih sudskih sporova koji mogu imati utjecaja na konačnu cijenu dionice HT-a", izjavio je novinarima nakon ročišta predstavnik udruge Potrošač Ilija Rkman.

U Potrošaču tvrde da bi HT mogao pretrpjeti štetu od 5 milijardi kuna na temelju nepravomoćne presude kojom je sud prihvatio tužbu šest privatnih korisnika i društva Potrošač i kojom je HT-u naloženo da privatnim tužiteljima nadoknadi štetu od 1.200 kuna, a društvu Potrošač od 2.400 kuna.

Tvrde da prospekt, koji je odobrila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), nije izrađen u skladu s međunarodnim standardima o knjigovodstvu jer u njemu nije uneseno podatak o mogućoj šteti teškoj pet milijardi kuna, već samo podatak da se prema sada evidentiranim odštetnim zahtjevima kojih ima preko 42.000 može govoriti o šteti od oko 150 milijuna kuna.

Odvjetnički tim HT-a usprotivio se prijedlogu za privremenom mjerom, tvrdeći da Potrošač nije dokazao svoju legitimaciju niti je poznato koga uopće zastupa, da kupci dionica nisu potrošači nego investitori, te da se prodaja dionica ne bi negativno odrazila na njihove tražbine.

Neven Crkveni iz HT-ova odvjetničkog tima tvrdi da prospekt u skladu s pravilima struke istinito i dosljedno opisuje spor šest privatnih tužitelja i društva Potrošač protiv HT-a.

Rekao je da HT ne kupuje ni ne prodaje dionice te da ne bi mogao ni udovoljiti tom zahtjevu i kad bi sud donio privremenu zabranu koju predlagatelj traži.

Udruga Potrošač je u povodu Hanfina rješenja o odobrenju prospekta podnijela i tužbu Upravnom sudu radi poništenja tog rješenja, a Hanfi zahtjev da zbog te tužbe odgodi primjenu rješenja o odobrenju objavljivanja podataka.

Hoće li općinska sutkinja Mirela Mijoč donijeti privremenu mjeru o zabrani prikupljanja ponuda za kupnju HT-ovih znat će se sutra kada je i posljednji dan za podnošenje tih ponuda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju