Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Posljednje pripreme

Obrasci i podaci koje trebate znati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujutro počinje popisivanje stanovništva u Hrvatskoj, a za sve one koji ne znaju kako će se to odvijati donosimo nekoliko osnovnih uputa.

Vjerojatno najčešće pitanje koje mnogi upućuju jest što ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, bilo zbog posla, ili putovanja? Prije nego što pročitate odgovor, važno je napomenuti da su građani obvezni sudjelovati u Popisu, jer inače slijede i novčane kazne u visini do 800 kuna.

Pročitajte i ovo Novac podaci DSZ-a Imate li taj iznos? Objavljena prosječna hrvatska plaća Silvio Kutić, Mate Rimac top 100 Objavljena lista najbogatijih ljudi u regiji: Na prva tri mjesta Hrvati

'U slučaju da popisivač u kući ili stanu nije nikoga zatekao, ostavit će Obavijest o ponovnom dolasku popisivača s naznakom vremena kada će doći odnosno brojem telefona na koje ga kućanstvo može kontaktirati', rekla nam je Maja Marković iz Državnog zavoda za statistiku. 'Postupak s Obavijesti popisivač će ponoviti ako nije bilo uspjeha u prvom pokušaju. Ako ni tada nije zatekao nikoga, popisivač upisuje na Obavijesti adresu i radno vrijeme Popisnog centra u koji se kućanstvo može doći popisati', dodala je.

Dva obrazca

Podsjetimo, popis će se provesti u razdoblju od 1. do 28. travnja 2011., prema stanju na dan 31. ožujka 2011. u 24 sata, što u DZS-u smatraju kritičnim trenutkom Popisa. Za razliku od prethodnog Popisa, ovaj će vremenski biti duži pa se DZS odlučio unovačiti manji broj popisivača i posvetiti više pažnje učinkovitosti popisivanja. Predviđena su dva popisna obrasca, Popisnica i Upitnik za kućanstvo i stan.

Popis se provodi jer je najopsežniji izvor podataka o stanovništvu, kućanstvima, obiteljima i stanovima. Ti su podaci nužni za provedbu raznih gospodarskih i socijalnih razvojnih politika te znanstvenih istraživanja u Hrvatskoj.

Popis 2011. priprema, organizira i provodi Državni zavod za statistiku, a u okviru svojih nadležnosti sudjeluju i Državna geodetska uprava, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane i Ministarstvo pravosuđa. Provodi se na temelju Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine.

>> Pripremite se! Počinje popisivanje

Na Popisu 2011. angažirano je oko 15.000 popisivača, 2.000 kontrolora, 180 instruktora i 45 koordinatora. Sudjelovat će i članovi županijskih popisnih povjerenstava i povjerenstava ispostava te voditelji popisnih centara, a točan broj sudionika ovisit će o prilikama i potrebama na terenu, ističu u DZS-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene