Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi krug konzultacija

IDEMO ISPOČETKA Svi su spremni za razgovor, a za nešto konkretno?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sutra će održati drugi krug konzultacija s predstavnicima stranaka koje su osvojile mandate u Saboru. Nakon što je propalo konstituiranje Hrvatskog sabora, i drugi krug pregovora izgledat će ponešto drugačije nego prvi.

Pantovčak će sutra opet biti sabornica u malom. Od 9 sati prvo će na konzultacije kod Predsjednice izabrani saborski zastupnici nacionalnih manjina i manjih političkih stranka. Stipe Petrina, prošli put u izaslanstvu Mosta, sada dolazi sam. 'Pretpostavljam da će pitati koga ću podržati u slučaju da formira većinu i da će se elaborirati na ovaj neuspješni pokušaj konstituiranja Hrvatskog sabora', kaže Petrina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kratki govor Pogledajte prvo obraćanje mandatara građanima Hrvatske Slika nije dostupna Na Petrova i Karamarka Šok u koaliciji Hrvatska raste: 'Nezamislivo mi je ovo! Nisam očekivao ovakav obrat!'

U novom pokušaju, kaže, Petrina, bude li njegova ruka presudna, dići će je za kandidata bilo koje stranke. ' Išla bi i za kandidata HDZ-a i kandidata Mosta i kandidaita SDP-a. Zato što smatram da se Sabor mora konstituirati', dodaje Petrina.

Iza Petrine s Predsjednicom će razgovarati tročlano predstavništvo Hridi. Drago Prgomet dolazi u pratnji Gordane Rusak i Irene Petrijevčanin Vuksanović. Poručuju tek kako svoje potpise nisu nikome dali.

Na Pantovčak će sutra i Milan Bandić. 'Ja sam zadnji put bio u Budimpešti pa smo se čuli telefonom, ali ako sam u Zagrebu naravno da će otići kod predsjednice', kaže Bandić.

HDDSB-u kažu da će predsjednici reći isto kao i prije 10 dana. 'Spremni smo biti u opoziciji, nismo ni s kim do sada razgovarali, ništa obećavali, nikome davali potpise, ali na onom stajalištu da spremni smo ako to bude potrebno razgovarati i preuzeti odgovornost i sudjelovati u parlamentarnoj većini', kaže HDSSB-ov Dragan Vulin.

'O sastanku moramo najprije razgovarati s koalicijskim partnerima'

Kod Predsjednice će i Živi zid - koji je jučer održao dvosatni sastanak s predsjednikom SDP-a. No uvjeravaju da glas neće dati nikome. 'Pričali smo o stanju u zemlji, o financijskoj krizi, o narodnoj banci, konstituiranju Sabora, ni o kakvom podržavanju nije bilo riječi, Živi zid ostaje pri svom stavu nećemo podržati ni jednu stranu', kaže Ivan Sinčić.

Predstavnici stranaka s najviše mandata - Mosta, koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije na Pantovčak dolaze iza 14 sati. Kod predsjednice zasebno, no prije toga - u podne u hotelu Esplanada tri čelnika stranaka sjest će za isti stol. Jer Most i dalje zahtijeva - veliku reformsku vladu.

Koalicija Hrvatska raste trenutno ima 66 mandata - uz IDS, nacionalne manjine i Čačića.

Domoljubna koalicija na zadnjim konzultacijama nije otkrila broj potpisa - no sigurnih je 59. Most u drugu rundu pregovora ulazi s 15 mandata, HRID je sada na 3, Milan Bandić dva, kao i HDSSB, a po jedan mandat imaju Živi zid, Stipe Petrina, dok SDSS-ov Mirko Rašković i predstavnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljskaj svoje potpise službeno nisu nikome dali.

Tko će se kome prikloniti sve je neizviesnije. Jer Milorad Pupovac za novosadski Dnevnik poručio je kako preferiraju SDP-ovu vladu, ali moguća je potpora i HDZ-u.

Čini se kako mjesec dana nakon izbora - politička scena u Hrvatskoj i dalje nema jasnije obrise.

Mora li predsjednica sutra donijeti odluku?

Ustav ne određuje broj konzultacija. One se spominju tek kao dio procedure određivanja mandatara za sastavljanje Vlade. U svojem članku 98. Ustav jasno kaže da predsjednica povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja 'na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija uživa povjerenje većine svih zastupnika'.

Većina svih zastupnika je 76. Međutim, nigdje ne piše kako će netko dokazati da ima tu većinu, dakle 76 ruku, a politička praksa od 2007. postali su potpisi potpore.

Koliko dugo mandatar može sastavljati Vladu?

Tu je ustav jasan u članku 111. Uzmimo za primjer da osoba A od predsjednice dobije mandat za sastavljanje vlade. Ona, dakle, osoba A ima 30 dana za sastavljanje, a ako u tom roku ne sastavi vladu, predsjednica mu može dati još 30 dana.

Ako ne uspije ni u tom roku, dakle, 60 dana, predsjednica imenuje drugog mandatara, osobu B. I ta osoba ima 30 dana, i njoj se može produžiti rok za još 30 dana.

A što ako se ni nakon svih tih pokušaja ne sastavi vlada?

Onda prema članku 112. 'Predsjednik Republike će imenovati privremenu nestranačku Vladu i istodobno raspisati prijevremene izbore za Hrvatski sabor'.

Međutim, treba naglasiti - sve su ovo ustavne mogućnosti za sastavljanje Vlade pod pretpostavkom da je Sabor konstituiran jer zastupnici u saboru su ti koji moraju potvrditi mandatara i njegove ministre.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene