Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sutra počinje korizmeno-liturgijsko vrijeme u kojemu Crkva svake godine poziva vjernike da se četrdeset dana postom, pokorom i molitvom obnavljaju u vjeri.


Četrdesetnica ili korizma počinje Pepelnicom ili Čistom srijedom i traje do Velikog petka, a to je razdoblje priprave za Uskrs. Pokorničko vrijeme ili korizmeno vrijeme u Crkvu je uvedeno u 4. stoljeću kao spomen na četrdesetogodišnje putovanje Židova iz egipatskog ropstva u obećanu zemlju i četrdesetodnevni Kristov boravak u pustinji.

Vezani članci Mladi par (Ilustracija: Gulliver/Thinktock) Preklapanje prvi put od 1945. godine: Dvojba s kojom će se mnogi kršćani suočiti u srijedu Slika nije dostupna Odriče se onog što najviše voli da bi to dala djeci bez roditelja

Drugi vatikanski koncil naglašava da pokora u korizmi treba biti unutarnja i pojedinačna te vanjska i socijalna. Vjernici se u korizmi pozivaju na odricanje od užitaka, na post i pomoć potrebitima, intenzivnije karitativne i dobrotvorne akcije, više nego tijekom ostalih liturgijskih razdoblja.

Četrdesetnica je i doba intenzivnije molitve, a vjernici kroz to vrijeme razmatraju muku Gospodnju pobožnošću Križnoga puta, obično petkom. U nas su poznate pokorničke pobožnosti i hodačašća Križnoga puta, osobito na otocima, i to na Hvaru.

Liturgijska odjeća u korizmi je ljubičaste boje, bez velikog ukrašavanja oltara, a ispuštaju se i svečani dijelovi mise.Korizma, kako uči tradicionalna liturgika, obuhvaća 40 dana, pri čemu se u tom razdoblju kao pokornički dani ne računaju nedjelje, koje su po nauku Crkve uvijek proslava Kristova uskrsnuća.