Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska i Slovenija trebale bi radi bolje suradnje pojačati veze i odnose na svim razinama te u prvi plan staviti šire i dugoročne međusobne interese, rekli su u srijedu u Zagrebu hrvatski i slovenski predsjednik Stjepan Mesić i Danilo Tuerk.


Slovenski predsjednik Tuerk danas je na poziv predsjednika Mesića stigao u prvi službeni posjet Hrvatskoj otkako je prije godinu dana preuzeo dužnost.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenija: Teško do nove vladajuće koalicije Slika nije dostupna 'Potrebno je vrijeme da razmislimo i promislimo kako dalje'

>> Slovenija podržava brže pristupne pregovore Hrvatske s EU

>> Hrvatskoj je na vrijeme pružena prilika da se izbjegnu nesporazumi

'Smatram da ubuduće u prvi plan treba staviti naše šire i dugoročne interese i u skladu s tim graditi ozračje povjerenja i obostrane suradnje', rekao je novinarima nakon sastanka Mesić.

'Na taj način stvaramo kontekst koji bi omogućio da lakše i konstruktivnije' počnemo rješavati danas otvorena pitanja, dodao je hrvatski predsjednik.

Rekao je kako su odnosi sa Slovenijom za Hrvatsku od ključnog značenja jer je riječ o susjednoj državi s kojom nismo samo stoljećima dijelili povijest, nego dijelimo i sudbinu današnjice, a dijelit ćemo i sudbinu sutrašnjice.

I on i slovenski predsjednik slažu se da otvorena pitanja treba rješavati strpljivo i dogovorno, ako treba i uz pomoć treće strane.

Mesić je rekao kako Hrvatska i Slovenija imaju iznimno dobru suradnju u svim područjima, čak i u pograničnim pitanjima, ali je istaknuo kako ozračje nije u skladu s time 'jer se otvorena pitanja koriste u dnevnopolitičke svrhe'.

Hrvatski predsjednik podsjetio je kako je Slovenija Hrvatskoj pružala maksimalnu potporu glede Europske unije, kad se razgovaralo o njezinim iskustvima u pregovorima, i izrazio je nadu da će se takva potpora nastaviti i ubuduće.

I slovenski predsjednik Tuerk istaknuo je vrlo razvijenu suradnju dviju zemalja u svim područjima i naglasio kako postoje potencijali za još bolje rezultate.

'Da bi se ostvarili ti potencijali, potrebno je u prvom redu naglasiti određena načela koja će nas voditi u budućnosti', rekao je Tuerk i naveo uzajamno poštovanje, jačanje međusobnoga povjerenja i suradnju koju kao prioritet u međunarodnim odnosima trebaju istaknuti dvije zemlje kao primjere tih načela.

Podsjetio je kako je već naglašavao svoju želju za intenzivnijom komunikacijom i češćim susretima na svim razinama između dviju zemalja i izrazio nadu da će tako postupati i nova slovenska Vlada Boruta Pahora.

'Nadam se da će nova slovenska Vlada izgraditi intenzivne i bogate odnose s Vladom Republike Hrvatske na svim razinama i tako dati doprinos rješavanju otvorenih pitanja', istaknuo je Danilo Tuerk.

Slovenski predsjednik napomenuo je kako se i pri rješavanju otvorenih pitanja, poput pitanja granice, treba držati temeljnih načela, ponajprije onoga da teritorijalni odnosi moraju ostati u stanju kakvo je bilo u trenutku nastanka dviju država, i to sve dok se ne riješe sva otvorena pitanja.

Složio se s Mesićem glede potrebe intenziviranja bilateralne suradnje u njihovu rješavanju, te mogućnosti da se za pomoć obrate i trećoj strani ako to bude potrebno.

Na novinarsko pitanje o tome je li u Zagrebu iznio prijedlog da se pitanja granice ponovno pokušaju riješiti bilateralnim putem budući da je Hrvatska, kako je kazao slovenski novinar, rekla da je ta mogućnost iscrpljena, Tuerk je odgovorio kako u posjet Hrvatskoj nije došao sa specifičnim diplomatskim pobudama jer će se time prije svega morati baviti slovenska Vlada.

'No, moram istaknuti kako bilateralna komunikacija ne prestaje pri rješavanju nijednog spora. Ona traje stalno, pa i u slučaju da se postigne dogovor o uključivanju treće strane, i samo se tako može doći do rješenja', kazao je Tuerk.

Slovenski predsjednik tijekom dana sastat će se s predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem i premijerom Ivom Sanaderom, a održat će i predavanje s temom "Vijeće sigurnosti UN danas i sutra" u preporodnoj dvorani Palače Narodnog doma.