Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Invalidi rada obilježili su svoj dan. Iako ima i onih poslodavaca koji žele zaposliti osobe s invaliditetom, u čemu ih potiče i država, većina to ipak izbjegava.


U Hrvatskoj je 250.000 tisuća invalida, a najteže je onima koji bi mogli i željeli ponovno raditi. Svjesni katastrofalnog stanja opće nezaposlenosti mnogi od njih gube svaku nadu.'Svatko od nas bi se trebao upitati što je učinio za primjerice osobu s invaliditetom', rekla je Kosor na Cvjetnom trgu. No, poslodavac gospođe Branke Pažur, primjerice, riješio je se jer je oboljela nakon 30 godina radnog staža. 'Imala sam i što se tiče ozljede kičme, pa problem s tlakom pa automatski vas vuče u depresiju i psihički sam oboljela', kaže ona.

Vezani članci Na trajektu Faros zaglavila se rampa VIDEO Lupali da otvore zaglavljenu rampu na trajektu: "Totalni je promašaj" Teretni vlak i podignuta rampa VIDEO Zastrašujući prizor iz Đakova: Teretni vlak prolazi prugom, a rampa na pružnom prijelazu ostala podignuta

>> Obilježen Nacionalni dan invalida rada 

Predrasude

A ponovno je zaposliti gotovo je nemoguće, iako država financijski potiče zapošljavanje invalida. 'Zato što moraju poslodavci moraju prilagođavati radno mjesto, imaju predrasude da osobe s invaliditeom koriste puno bolovanja i ne mogu odraditi svoj posao', objašnjava dr. Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza invalida. 'Članovi se javljaju da što on može napraviti. Ne da mu rampu susjed napraviti, a to je vrlo ružno i vrlo tužno da susjed susjedu ne da izaći s kolicima iz svog prostora nego tamo mora boraviti cijelo vrijeme', opisuje realnost Josip Petrač, predsjednik Saveza invalida rada.

'Nije pitanje uvijek financijskih sredstava, pitanje je volje, morala, jednostavno pomoći drugome', kaže pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak. Premijerka tvrdi - osim službeno i osobno pomaže invalidima. 'Evo, osobni primjer je gospođa Lukačić koju sam ja, jer sam vodila kampanju i listu u 1. izbornoj jednici, predložila kao osobu koja će biti na toj listi', rekla je Kosor.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju