Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak suđenja Pejnoviću

Supruga ubijenog: 'Rekao je žrtvi da joj rublje više neće trebati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočenjem sedmero svjedoka iz Vrhovina danas je za ratni zločin protiv civila na karlovačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Nenadu Pejnoviću, okrivljenome za odvođenje i ubojstvo šestero članova obitelji Čorak iz zaseoka Čorka u listopadu 1991. godine.

Pravednost sudskog postupka nadzirao je voditelj OESS-ove misije u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Jorge Fuentes i predstavnici zagrebačke nevladine udruge Građanskog odbora za ljudska prava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak suđenja za ratni zločin Zaštićeni svjedok teško teretio Pejnovića Slika nije dostupna Ubojstva civila Odgođeno suđenje Nenadu Pejnoviću

Iva Čorak, supruga ubijenoga Martina Čorka, rekla je svjedočeći da okrivljenika dobro poznaje od prije rata te da ga je vidjela kad je sedam-osam dana pošto im je selo zapaljeno, 3. listopada, vezivao ruke Mati Čorku (susjedu), a vidjela je da su ruke već bile vezane i njezinu mužu Martinu Čorku i nekolicini drugih. Također je rekla da je čula kad je okrivljeni Pejnović susjedi Kati (jednoj od šest žrtava) rekao da ne mora skupljati rublje koje se sušilo jer joj 'više neće trebati'. Ona i njezin sin Željko u veljači prošle godine prijavili su policiji da se u Vrhovine vratio Nenad Pejnović, koji je i pritvoren te mu se sudi.

>> Zaštićeni svjedok teško teretio Pejnovića

Prepričala je da joj je Pejnović prošle godine pozvonio na vrata te su se ona i sin, kad su ga prepoznali, uhvatili za glavu. Zamolila je u sudnici Pejnovića da kaže tko je još, osim njega, palio kuće i ubijao Hrvate jer 'on zna tko je zapalio njezinu sirotinju'. Na pitanje suca Mladena Kosijera je li sigurna da je upravo okrivljenik bio u kući žrtve Mate Čorka i vezao mu ruke odgovorila je da jest. Dodala je da je u jednom trenutku vidjela kako njih dvojica ulaze u kuću kako bi Mato uzeo kaput te da se sakrila pod krevet. Rekla je kako dobro poznaje glas Nenada Pejnovića te da ga je čula kad je Mati opsovao majku ustašku.

Još je nekoliko svjedoka slično govorilo o vezivanju i odvođenju obitelji Čorak te su ustvrdili kako je među onima koji su ih odveli bio okrivljeni Pejnović.

Okrivljenik je postavljajući pitanje svakom od svjedoka ustvrdio da je Nenad Brujić zvan Nešo pripadnik paravojne skupine koju je vodio Predrag Baklajić, osoba s kojom ga svi zamjenjuju i zbog kojega 'već godinu i 16 dana nevin robija'.

Svjedok Božo Kantar je ustvrdio kako Nenad Pejnović nije bio u Baklajićevoj skupini, dodajući da su zajedno 1991. godine radili u Šumariji. Pejnović sigurno nije doveo Čorke u miliciju u Vrhovinama, rekao je, dodajući da je tada, 'kad su oni dovezeni, bio s njim na dizalici za pretovar trupaca'. Nenad je stajao kraj kabine dizalice kad sam ga pitao koga to dovoze, a on je ušao u kabinu i rekao: 'Izgleda Čorke.'

Suđenje se nastavlja sutra.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene