Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optuženik negira krivnju

Za ratni zločin protiv civila Pejnović dobio šest godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Karlovcu nepravomoćno je na šest godina zatvora osudio 43-godišnjeg Nenada Pejnovića za ratni zločin u listopadu 1991. nad hrvatskom obitelji Čorak iz Vrhovina.

Sudsko vijeće proglasilo ga je krivim zbog kaznenog djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom - ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ali samo za lišavanje slobode, ali ne i njihovih života, točnije za 'protuzakonito zatvaranje civilnog stanovništva za vrijeme oružanog sukoba i okupacije'.

Pročitajte i ovo Tisuće civila zarobljene zbog borbi u Gazi Nemilosrdno bombardiranje Tisuće civila zarobljene u Gazi: "Ovo je prvi put da je svijet rekao Izraelu da je prešao granice" Slika nije dostupna Zločin iz '45. VIDEO Pogledajte kako je Boljkovac u kolicima stigao na sud

Čitajući presudu predsjednik Sudskog vijeća Ante Ujević kazao je da je okrivljenik Pejnović 4. listopada 1991., za vrijeme oružanih sukoba i okupacije pobunjenih Srba u okviru tzv. SAO krajine, u zaseoku Čorcima kod Vrhovina, kao pripadnik 'krajinske milicije', po dogovoru i zajedno s ostalim pripadnicima paravojnih formacija, protivno Ženevskoj konvenciji, nezakonito lišio slobode pet mještana tog sela hrvatske narodnosti prezimena Čorak.

Njih su zajedno s još jednom osobom sutradan lišile života, 'nepoznate osobe', kazao je Ujević. To znači kako sudsko vijeće smatra da 'nije dokazano' da je Pejnović sudjelovao u njihovoj likvidaciji 'hladnim i vatrenim oružjem', kako je protiv Pejnovića glasila optužnica, nego smatra dokazanim da je on Martina, Matu, Katu, Stjepana i Vladimira nezakonito lišio slobode, te su oni potom zatvoreni u tzv. odjeljenje milicije u Vrhovinama.

Pejnović je tijekom završnih riječi ponovno ustvrdio da nije počinio taj zločin. Regularnost suđenja su u tijeku cijelog prvostupanjskog postupka pratili predstavnici UNHCR-a i OESS-a u Hrvatskoj te zagrebačka udruga Građanski odbor za ljudska prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene