Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer ocijenio je u ponedjeljak da je ishod summita Saveza koji u srijedu počinje u Bukureštu nepredvidljiv kada je riječ o statusu koji će Ukrajina i Gruzija dobiti u toj organizaciji i o ulasku Makedonije u nju.


"Teško je predvidjeti kakav će biti ishod u slučaju" Ukrajine i Gruzije, rekao je De Hoop Scheffer novinarima.

Vezani članci Slika nije dostupna Bush podržava ulazak Kijeva i Tbilisija u NATO Slika nije dostupna Francuska ne podržava ulazak Ukrajine i Gruzije u NATO, Moskva predviđa krizu

"Bit će to pravi susret na vrhu na kojemu će čelnici Saveza razgovarati o nekim političkim temama. To je ono što očekujem. Ne mogu predvidjeti ishod", istaknuo je.

Kijev i Tbilisi koji trenutačno vode "pojačan dijalog" s NATO-om, traže ulazak u Akcijski plan za članstvo (MAP) koji je pripremna etapa za ulazak u Sjevernoatlantski savez. Tome se odlučno protivi Rusija.

SAD, Kanada, baltičke zemlje i većina bivših satelita SSSR-a podupiru težnju ukrajinskih i gruzijskih čelnika. Na drugoj strani su Njemačka, Francuska, zemlje Beneluksa, Španjolska, Grčka, Mađarska, Italija i Norveška. Turska i Velika Britanija su suzdržane.

Glavni tajnik NATO-a ističe da je "teško predvidjeti" što će se na summitu odlučiti u svezi s ulaskom Makedonije u Savez.

Albanija, Hrvatska i Makedonija koje se smatra spremnim za ulazak nadaju se da će u Bukureštu dobiti službene pozivnice za početak pristupnih pregovora.

No Grčka, koja od 1991. blokira međunarodno priznanje Makedonije pod tim imenom smatrajući ga dijelom svoje povijesne nacionalne baštine, dala je do znanja da su vrlo mali izgledi da se do summita postigne dogovor o imenu o kojemu dvije zemlje pregovaraju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.