Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odriče se 100 milijuna eura

Sumještanima daruje bogatstvo: 'Želio sam da se mladi vrate'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj dosad neviđena gesta jednog od najbogatijih građana - Marijan Filipović svojih je stotinjak milijuna eura odlučio prebaciti u zakladu koja će ulagati u razvoj čabarskog kraja.

Nevjerojatna gesta jednog od najbogatijih Hrvata Marijana Filipovića (78) kojeg često nazivaju kraljem domaće drvne industrije. Svoju je tvornicu Finvest vrijednu stotine milijuna kuna, u kojoj radi 400 radnika, odlučio kroz posebno osnovanu zakladu darovati sumještanima u Čabru u kojem živi zadnjih 60 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesretan slučaj Traktorom sletio u jarak: Teško ozlijeđen muškarac završio u bolnici Prometna nesreća u Čabru - 4 Na području Čabra Prometna nesreća u Gorskom kotaru: Automobil završio u provaliji dubokoj 30 metara

>> Bogataši koji su društvu dali velik dio svog bogatstva

Objašnjavajući svoj motiv ove geste bez presedana, Filipović je za Novu TV izjavio da je zakladu osnovao prije desetak godina te da joj je prvotna namjena bila stipendiranje darovitih studenata i učenika iz čabarskog kraja za koje je želio da se nakon studija vrate u rodni kraj.

'Međutim, stjecajem okolnosti i jubileja od 60 godina koliko živim ovdje, odluka je da bih preostalu imovinu darovao u donaciji svojoj zakladi. Svoju sam djecu podmirio na pristojan način, zahvalni su mi i oni su bili za to. Ponosan sam da će ovo danas-sutra i poslije mene živjeti', rekao je Filipović, dodajući da je on jako emotivan i vezan za Čabrane te da im želi vratiti sve što su oni dali njemu.

U zakladu će prebaciti iznos od oko 100 milijuna eura, a Čabrani su oduševljeni njegovom gestom.

Filipović se kratko osvrnuo i na tešku gospodarsku situaciju u Hrvatskoj. Kaže da je najveći problem nedostatak stranih ulaganja te da je to pitanje povjerenja. Dodaje i da nitko ne želi ići u proizvodna zanimanja. 'Svi bi se bavili nekakvom trgovinom i financijskim inženjeringom. Normalno je da nas je s tim zadesio veliki grabež. Ali ima dosta emotivnih ljudi za koje vjerujem da će učiniti ovo što sam i ja učinio', zaključio je Filipović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene