Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svakog dana u strahu od poštara

PRESUDA U SLAVONSKOM BRODU KOJU NITKO NE RAZUMIJE Vratite ono što nikada niste dobili! Ali s kamatama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vratite ono što nikada niste dobili! Ali s kamatama! Tako otprilike glasi presuda Suda u Slavonskom Brodu radnicima koji su tužili bivšeg poslodavca zbog neisplate plaća.

Čini se suludim? I naši sugovornici tako misle! Ima li uopće krivca ili jednostavno nisu imali sreće? Što je pritom radio ili nije radio njihov odvjetnik? Dok otpetljaju tko je kriv, radnici i dalje svakog dana strepe od poštara. Svaki poštar za Jazviće razlog je za strah. Ne zato što osobno imaju što jedni protiv drugih, već zato što kao i stotine tisuća građana čekaju da im donesu rješenje o ovrsi.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Ilustracija - 8 Propali pregovori Sprema se štrajk i u vrtićima? U Rijeci je stanje na rubu: ''Nije fer prema radnicima niti prema građanima''

'Ja sam na grubo izračunala da moram platiti 28.000 kuna kamata za nešto što nisam koristila', rekla je Manda Jazvić.

To su samo kamate, kako je i rekla. Iznos na presudi koji im prije nekoliko dana osvanula u poštanskom sandučiću mnogo je veći. Čak 48.000 kuna. Isti taj iznos prije nekoliko godina su dobili. Barem na papiru. A sada izgubili. Istu presudu, ali s drugačijim iznosom, dobio je i Predrag.

'U njoj stoji da sam ja oštetio firmu i da sam dužan 33 tisuće kuna koje moram vratiti s kamatama u roku od 15 dana', kazao je Predrag Radosavljević.

Priča je ovo u kojoj mali čovjek traži svoju plaću i vjeruje onima koji pravni rječnikom barataju višestruko bolje od njega samoga. Na kraju strepi hoće li mu uzeti netko uzeti kuću, sjesti na plaću, otjerati ga u zatvor!

I Zoran i Predrag, radili su u brodskom Komunalcu. Zbog neisplata plaća, digli su tužbe. U međuvremenu tvrtka odlazi u stečaj, a oni u povijest. Dobivaju otkaz! Samo Zoranu bili su dužni više od 100.000 kuna. Nakon stečajnog postupka dio tog novca dobivali su preko svog odvjetnika, Petra Krnića. I to u kovertama.

Sve to događalo se prije oko 15 godina. Nikada nije dobio nikakav obračun. Odvjetnik im je tada rekao kako im nije isplaćeno sve, odnosno da im tvrtka duguje još.

'Kad vam odvjetnik koji cijelo vrijeme vodi slučaj kaže da postoji razlika jer on je sve dobivao, imao svu dokumentaciju pred sobom, ako je on zajedno sa vještakom utvrdio razliku koja nije naplaćena od Komunalca, pa tko će onda drugi znati?', pita se gospođa Manda.

'Nisu trebali tužit jer su dobili 60 posto koliko je bilo utvrđeno planom. Mi smo platili čovjeku kojima su oni dali punomoć', kazao je Krešimir Tomac, pravnik u Komunalcu iz Slavonskog Broda.

Nije bilo razloga za sumnju. Upustili su se u tužbu, za koju sutkinja sada tvrdi kako nisu imali osnove.

Zašto našim sugovornicima prijeti ovrha htjeli smo saznati od odvjetnika , ali on nam je u telefonskom razgovoru rekao da ne da ne želi nego ne smije ništa komentirati.

Prvotno vještačenje išlo je u korist radnika. Sud tada nalaže FINI da s računa komunalca skine iznose za koje su teretili bivšeg poslodavca.

'Nije logično da punomoćnik ovrhovoditelja nema saznanja o tome je li Fina provela ovrhu, ako je upravo on sastavio prijedlog za ovrhu koji je podnio sudu radi donošenja rješenja o ovrsi i slanja u Finu, posebice u slučaju ako su sredstva prenesena na njegov bankovni račun. Ako iz nekog razloga punomoćnik ovrhovoditelja doista nema saznanja o tome je li Fina provela ovrhu, uvijek može zatražiti detaljne podatke u Fini i na sudu', kazali su nam iz FINA-e.

Da novac stvarno nikada nije sjeo na račun radnika, potvrđuju nam i u Općinskom sudu u Slavonskom Brodu.

Komunalac se naime žalio na ovrhu. Ali u slučajevima neisplate plaća, nitko ne može raspolagati novcem- do pravomoćnosti presude u ožujku 2016. godine.

Presudilo je novo vještačenje- istog vještaka kako radnici ipak nisu u pravu. A oni? Ne upiru prstom u nikoga. Zapravo, ni ne znaju u koga bi.

Ovi ljudi dakle morali bi vratiti nešto što nikada nisu dobili, i to s kamatama!

Nakon dva tjedna, opet smo u Brodu. Rok za povrat novca od 15 dana istekao je. Još jednom smo pokušali razgovarati s odvjetnikom.

Ali ovaj put I Predrag se uputio njemu kako bi saznao, kako to da od radnika koji se samo borio za svoje neisplaćene plaće- sada postaje dužnik i potencijalni ovršenik!

'To vam je kao kad vas osude na smrt, ubiju te i ona shvate da nije kriv. E, sad ti njemu vrati život', rekao je Predrag.

Komunalac je na osnovu presude već zatražio povrat novca koji im je ovršen prije 5 godina. On je cijelo vrijeme bio na računu suda i nije sporan.

Ono čega se pribojavaju radnici jest - što s kamatama? Naime, u presudi su oni ti koji ih moraju platiti! 

Fina tvrdi da je učinila sve prema Zakonu, sud da je sve išlo prema ustaljenoj praksi. Komunalac da su oni u pravu. Isto misle i radnici. Jedini koji je mijenjao mišljenje jest sudski vještak, a odvjetnik i dalje šuti. 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene