Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kardinal Bozanić i mons. Srakić danas su se susreli u Tajništvu HBK-a te su se osvrnuli i na priopćenje iz Ureda Predsjednika Republike o jučerašnjem susretu i razgovoru predsjednikova savjetnika Budimira Lončara i apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Francisca Javiera Lozana.


Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i biskup đakovački i srijemski, mons. Marin Srakić, te nadbiskup i metropolit zagrebački, kardinal Josip Bozanić, iznenađeni su načinom i sadržajem priopćenja o susretu i razgovoru savjetnika Predsjednika Republike Budimira Lončara i apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Francisca Javiera Lozana budući da ih je apostolski nuncij izvijestio da sadržaj spomenutoga priopćenja nije bio usuglašen i zajednički prihvaćen.

Vezani članci Slika nije dostupna HBK o Fumićevom govoru: 'To su klevete' Slika nije dostupna 'Lončar je s nuncijem Lozanom razgovarao u dobroj vjeri'

>> 'Nema potrebe da se Crkva miješa u politiku'

Mons. Srakić i kardinal Bozanić smatraju da priopćenje Ureda
Predsjednika Republike nije razjasnilo povod zbog kojeg je održan sastanak u Uredu Predsjednika Republike.

Ured Predsjednika Republike nije htio komentirati današnje priopćenje Tiskovnoga ureda Hrvatske biskupske konferencije.

Dodaje se da se "dobiva dojam kao da je po dobro poznatoj praksi iz bivših vremena insceniran slučaj kako bi se dala određena poruka našoj javnosti".

U priopćenju stoji i da Crkva smatra svojim pravom i dužnošću da svojim vjernicima, osobito u nekim važnijim trenucima, uputi poruku da postupe prema svojoj kršćanski odgojenoj savjesti te da ni u jednoj izjavi prije izbora hrvatski biskupi nisu pozvali vjernike da se opredijele između Crkve i stranke koju podržavaju jer Crkva nema ni svojih kandidata ni svoje stranke.

Ističe se da vjernik ima pravo ispovijedati svoju vjeru ne samo u crkvi, nego u svim područjima svoga vjerničkoga - građanskoga života.

Mons. Srakić i kardinal Bozanić smatraju da priopćenje Ureda
Predsjednika Republike u svojoj formulaciji: "Do izražaja je došla podudarnost gledišta oko potrebe nemiješanja Crkve i svećenika u predizbornu kampanju, što je neprimjereno praksi demokratskih zemalja", unosi zabunu jer sugerira da je miješanje primjereno u demokratskim zemljama.

"Naši biskupi se ne miješaju u predizbornu kampanju, ali je
primjerena i ustaljena praksa u demokratskim zemljama da biskupi prigodom izbora daju vjernicima svoje poruke", navodi se u priopćenju Tiskovnoga ureda HBK-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju