Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šuker: Zakon o identifikacijskom broju jedna od najsustavnijih antikorupcijskih mjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o osobnom identifikacijskom broju jedan je od najsustavnijih antikorupcijskih mjera, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker, predstavljajući u Hrvatskom saboru konačni prijedlog navedenog zakona.

"Ovo je sigurno jedna od najsustavnijih mjera iz razloga što u potpunosti prati priljev i kretanje novca putem praćenja imovinskog stanja građana, pravnih osoba, kako domaćih, tako i stranih, te usporedbom promjena imovnog stanja s prijavljenim prihodima i primitcima te plaćenom porezu", rekao je Šuker.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Bože, čiju ti imaš?' Šuker pomiješao OIB-e ministara Slika nije dostupna Trošak od 100 milijuna kuna Osobni identifikacijski broj dobit ćemo poštom

Za navedeni zakon rekao je da je jedan od najsloženijih koje je Sabor donio, budući da ga moraju implementirati gotovo sve državne institucije i, po jasno propisanim pravilima, moći vidjeti stanje u državi, kako privatno, tako i fizički.

Šuker je naglasio kako će zakon omogućiti da svaka promjena imovnog stanja morati imati opravdanje s osnova svih izvora i vrsta, povećat će učinkovitost poreznog sustava te državnih i drugih institucija, poboljšati kvalitetniju naplatu poreznih prihoda.

Uvođenjem osobnog identifikacijskog broja, dodao je, porezna će uprava imati središnji registar jedino kod sebe, s točno ovlaštenim osobama koji će do tih podataka moći doći, a čime će se, ističe, lako doći do spoznaje tko je vlasnik i u kojem dijelu pojedinog trgovačkog društva.

"Znat će se zašto je netko otvorio 10 ili 15 trgovačkih društava, je li to bio razlog izbjegavanja poreza, prikrivanja tijeka novca ili nešto drugo", rekao je Šuker, ističući i da će poreznici imati potpuni uvid u Središnju depozitarnu agenciju oko stanja i transakcija vrijednosnim papirima na burzi.

Pravično će se raspodijeliti socijalna davanja i isplate socijalnih naknada, kazao je Šuker, pozvavši oporbu da podupre predloženi zakon.

Osobni identifikacijski broj za novorođene osobe i novoosnovane tvrtke uveo bi se početkom iduće godine, a za postojeće fizičke i pravne osobe do početka 2011., pa građani neće morati mijenjati svoje dokumente već će se broj uvoditi na službene dokumente kako se oni budu mijenjali.

Broj će imati jedanaest znamenki i ispred toga oznaku HR, izdavat će ga Porezna uprava, a dodijeljivat će se hrvatskim državljanima, pravnim osobama sa sjedištem u Hrvatskoj, kao i strancima koji žele obaviti neku transakciju u Hrvatskoj.

Postupak određivanja i dodjele OIB-a, kao i postupak dostave, te sadržaj evidencije o osobnim identifikacijskim brojevima propisat će se posebnim pravilnikom, a njega je ministar financija dužan donijeti u roku četiri mjeseca od stupanja na snagu donošenja zakona. Sredstva potrebna za provedbu zakona, 110 milijuna kuna, predviđena su u sredstvima za informatizaciju i modernizaciju državne uprave.

O predloženom zakonu raspravljaju saborski klubovi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene