Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šuker: Lokalna samouprava na dobitku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član predsjedništva HDZ-a Ivan Šuker ustvrdio je da su jedinice lokalne i područne samouprave profitirale prošlogodišnjom preraspodjelom poreza, te da su gradovi i općine novim modelom financiranja uprihodili 1,1 milijardu, a županije 240 milijuna kuna više nego što bi dobile po starom modelu.

Šuker je, na konferenciji za novinare u središnjici stranke,
podsjetio da je, nakon izmjena Zakona o financiranju lokalne
samouprave, općinama, gradovima i županijama ostao sav prihod od poreza na dohodak, dok je porez na dobit u cijelosti postao prihod državnog proračuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija I to je moguće Netko u Bjelovaru nije pogodio niti jedan broj, ali listić mu je ipak donio popriličan iznos Listići Razlog za veselje Pogođen Eurojackpot od 63 milijuna eura! Pogledajte gdje živi sretni dobitnik

"U minusu od 93 milijuna kuna ostao je samo Zagreb, u koji se ranije slijevalo gotovo 80 posto poreza na dobit, a država je iz pričuve pomogla jedinicama sa snažnom industrijom, poput Rovinja i Huma na Sutli", rekao je Šuker, koji smatra da je novi model financiranja pomogao ravnomjernijem razvoju Hrvatske.

Novinare je zanimalo jesu li točne informacije da je Vlada Crkvi u izbornoj godini dala novac iz proračunske pričuve i o kolikom se iznosu radi.

"Zašto nitko nije špekulirao krajem 2003., kad je Vlada Crkvi ostala dužna 251 milijun kuna iz obveza prema međunarodnom ugovoru", upitao je Šuker, ocijenivši da "nije dobro da oni koji su oštetili Crkvu sada postavljaju takva pitanja".

Ustvrdio je da davanja Katoličkoj crkvi i drugim vjerskim zajednicama iz proračunske pričuve nisu neuobičajena, te da je riječ o novcu koji je na zahtjev župnika davan za obnovu u ratu porušenih crkava i izgradnju novih.

"Stojim kod toga da, s obzirom na to da su crkve u ratu bile omiljena meta agresora, te da se u 50 godina komunističke vladavine u crkve nije ulagalo ništa, država treba ulagati u obnovu crkava", rekao je Šuker, pozivajući oponente da "ako tako misle, javno kažu da crkva na Udbini nije potrebna".

Novinare je zanimalo i je li, po uzoru na svog kolegu Petra
Čobankovića, u HDZ-ovoj središnjici danas zatražio pristupnice za nove članove stranke u Turopolju.

"Nisam zatražio pristupnice jer smo blizu središnjice i svakodnevno uzimamo nove pristupnice. Znam da se nekom ne sviđa što je HDZ-u pristuplo 50 tisuća novih članova, ali to je pomodarstvo. Ljudi vole ići u uspješne stranke, vole pobjednike", rekao je Šuker.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene