Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Čemu žuč?'

Šuker: Čemu tolike polemike, rebalans je u skladu s prijedlozima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar finacija Ivan Šuker, predstavljajući danas pred Hrvatskim saborom prijedlog rebalansa državnog proračuna, rekao je kako je koalicijska Vlada odlučila da se zbog standarda građana ne režu plaće, mirovine i socijalna davanja, te da je to u skladu s onim što su prethodnih dana predlagali i ekonomski analitičari i oporba.

Govoreći o povećanju deficita na 4,2 posto, podsjetio je i kako se većina europskih zemalja odlučila na slične poteze kao i hrvatska vlada, pa tako deficit u Velikoj Britaniji danas iznosi 12 posto, Irska, koja je bila pojam gospodarskog rasta, ima deficit 10,7 posto, a Njemačka 5 posto. Odgovarajući na replike zastupnika koji su kritizirali rashodovnu stranu proračuna koja se predloženim rebalansom povećava za 898,2 milijuna kuna i penje na ukupno 122,3 milijarde, Šuker je pozvao zastupnike neka kažu što bi to oni konkretno u rashodovnoj strani proračuna smanjili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poručili premijerki neka prione poslu SDP: Rebalans Vlada radi isključivo radi novih zaduženja Slika nije dostupna 'SDP nije iznio ništa novo' Šuker: Hrvatska, bez ičije pomoći, 2011. izlazi iz krize

'Čemu toliko polemike i žuči ako smo se svi prethodno složili da mirovine i plaće ne treba dirati. Očito su neki to tražili s figama u džepu, ne očekujući da će rebalans ovako izgledati', ustvrdio je Šuker. Ne biste rezali plaće, mirovine, poticaje i ovaj je rebalans upravo ono što ste tražili, poručio je Šuker oporbi ali i ekonomskim analitičarima koji su u zadnje vrijeme radili razne projekcije najavljenog rebalansa. Poručio je i kako jedino na čemu se može nešto učiniti jest prihodovna strana proračuna, te pozvao na raspravu o mogućnostima jačanja gospodarstva, a ne na prosvjede.

Govoreći o šteti koju gospodarstvu donose brojni prosvjedi, oporbi je rekao da iz dnevnopolitičkih razloga ne bi trebala podržavati ovakve ili onakve prosvjede i na taj način zaustavljati investicije i gospodarski rast. Pozvavši zastupnike na konsenzus oko prihodovne strane proračuna, ustvrdio je kako je povećani deficit generiralo smanjenje gospodarskih aktivnosti, ali i sudjelovanje oporbe u prosvjednim aktivnostima. Ustvrdio je i da je dosadašnji model rasta na bazi sredstava iz državnog proračuna, nažalost potrošeni ekonomski model jer su tvrtke u većinskom državnom vlasništvu već prezadužene i teško mogu investirati.

Ako želimo nešto napraviti, moramo govoriti o prihodovnoj strani proračuna, možda o porezima, a ne iskrivljavati činjenice i govoriti da je Hrvatska u ovakvoj ili onakvoj situaciji, to nikamo ne vodi, poručio je Šuker zastupnicima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene