Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorio je u današnjem priopćenju da bi smanjivanje doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, što je najavio ministar financija Ivan Šuker, samo povećalo nejednakost i siromaštvo u hrvatskom društvu.


Ministar financija na Gospodarskom forumu obećava hrvatskoj poduzetničkoj klasi smanjivanje nameta, a to su, po Šukerovu mišljenju, doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje hrvatskih radnika i građana. Smanjivanje doprinosa za zdravstvo uzrokovalo bi kolaps javnog zdravstva, a pravo na zdravlje i zdravu radnu i životnu okolinu postalo bi privilegija bogatih, kaže se u priopćenju.

Vezani članci Ilustracija Sindikati traže objavu liste poslodavaca koji koriste mjere Vlade i priljeva nezaposlenosti Jelovnik restorana (Foto: Screenshot/Facebook grupa Protiv Poreza) ) Ugostitelj na meniju objavio koje sve poreze plaća državi: "Hrvatska puna života, mala zemlja s velikim porezima"

Doprinos za mirovinsko osiguranje od 20 posto iz radničke plaće ionako je najniži u Europi. Ne tako davno bivši premijer najavljivao je ukidanje II. stupa, a prije dva dana ministar financija najavljuje smanjivanje doprinosa u I. stupu u korist II. stupa. Financijska kriza, međutim, već je pojela novac koji su mladi radnici uplaćivali u II. stup, tako da danas na računu imaju manje novca nego što su uplatiti, tvrdi SSSH.

'Velika je zabluda graditi nove društvene institucije na temeljima nejednakosti i siromaštva'

Reformom uvedeno pet postotno smanjivanje doprinosa za I. stup uzrokom je sramotno niskih radničkih mirovina, tako da danas prosječna mirovina iznosi 40 posto prosječne plaće. Zabrinjava što Vlada nema jasnu viziju modela hrvatskog mirovinskog sustava, već luta između krajnosti - od ukidanja II. mirovinskog stupa do povećanja doprinosa za njega.

SSSH podsjeća da je svrha mirovinskog osiguranja ekonomska i socijalna sigurnosti starijih osoba, a ne poticanje investicija. Velika je zabluda graditi nove društvene institucije na temeljima nejednakosti i siromaštva. Neoliberalna dogma temeljem koje se u Hrvatskoj kreiraju modeli zdravstvenog i mirovinskog osiguranja nasilje je nad pravdom i dostojanstvom svih poštenih i radinih ljudi, ističe SSSH. (Hina)