Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SSSH protiv ukidanja doprinosa

'Šuker bi zdravlje učinio privilegijom bogatih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorio je u današnjem priopćenju da bi smanjivanje doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, što je najavio ministar financija Ivan Šuker, samo povećalo nejednakost i siromaštvo u hrvatskom društvu.

Ministar financija na Gospodarskom forumu obećava hrvatskoj poduzetničkoj klasi smanjivanje nameta, a to su, po Šukerovu mišljenju, doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje hrvatskih radnika i građana. Smanjivanje doprinosa za zdravstvo uzrokovalo bi kolaps javnog zdravstva, a pravo na zdravlje i zdravu radnu i životnu okolinu postalo bi privilegija bogatih, kaže se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Prosvjedna povorka gradskim ulicama - 1 VELIKA FOTOGALERIJA VIDEO/FOTO Praznik rada obilježava se diljem Hrvatske: Nakon dvije godine ponovno prosvjedna povorka ulicama Zagreba Milan Kučan na 15. godišnjici smrti Ivice Račana Komemoracija u Lisinskom Zoran Milanović prisjetio se Račana: "Sjećam se kad je ušao u moju sobicu, kad je konačno znao da je bolestan..."

Doprinos za mirovinsko osiguranje od 20 posto iz radničke plaće ionako je najniži u Europi. Ne tako davno bivši premijer najavljivao je ukidanje II. stupa, a prije dva dana ministar financija najavljuje smanjivanje doprinosa u I. stupu u korist II. stupa. Financijska kriza, međutim, već je pojela novac koji su mladi radnici uplaćivali u II. stup, tako da danas na računu imaju manje novca nego što su uplatiti, tvrdi SSSH.

'Velika je zabluda graditi nove društvene institucije na temeljima nejednakosti i siromaštva'

Reformom uvedeno pet postotno smanjivanje doprinosa za I. stup uzrokom je sramotno niskih radničkih mirovina, tako da danas prosječna mirovina iznosi 40 posto prosječne plaće. Zabrinjava što Vlada nema jasnu viziju modela hrvatskog mirovinskog sustava, već luta između krajnosti - od ukidanja II. mirovinskog stupa do povećanja doprinosa za njega.

SSSH podsjeća da je svrha mirovinskog osiguranja ekonomska i socijalna sigurnosti starijih osoba, a ne poticanje investicija. Velika je zabluda graditi nove društvene institucije na temeljima nejednakosti i siromaštva. Neoliberalna dogma temeljem koje se u Hrvatskoj kreiraju modeli zdravstvenog i mirovinskog osiguranja nasilje je nad pravdom i dostojanstvom svih poštenih i radinih ljudi, ističe SSSH. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene