Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Fimi media

Nina Badrić svjedočila na suđenju Ivi Sanaderu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju u slučaju Fimi media svjedočila je pjevačica Nina Badrić, čiji su predizborni nastupi, po tvrdnjama tužiteljstva, plaćeni nezakonito izvučenim novcem iz državnih institucija i tvrtki.

Prije pjevačice svjedočio je bivši predsjednik mladeži HDZ-a Mislav Banek. Kaže da nije čuo za crne fondove i koliko zna sva su plaćanja išla preko računa, barem u mladeži. Ispričao je kako je s Fimi mediom radio dva tri puta, prilikom nabavljanja plakata, pingvina te drugih reklamnih materijala. Do kontakta je došao preko Branke Pavošević ili Mladena Barišića, a za bivšeg predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera kaže da se u to nije miješao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Fimi media Nina Badrić pojasnila detalje angažmana za HDZ: "Sanader nas je počastio kavom..." Slika nije dostupna Fimi media Sutkinji prekipjelo: Zubović citira Bebića, ne zna kad je upoznao Sanadera

'Obratio sam se glavnom tajniku koji mi je dao odobrenje i uputio me Branki Pavošević. Ne znam je li me ona poslala Nevenki Jurak ili je to učinio Mladen Barišić', posvjedočio je Banek. Banek tvrdi da mu je bivši glavni tajnik Ivan Jarnjak, koji je u zamjenu za svjedočenje dobio oprosnicu od kaznenog progona u ovom slučaju, dozvolio i suradnju s Fimi medijom, agencijom po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici. Tužiteljstvo smatra da je preko te agencije izvlačen novac iz državnih institucija i tvrtki koji je završavao u HDZ-ovom crnom fondu, ali i kod tada najmoćnijeg hrvatskog političara Ive Sanadera.

Za svakodnevno poslovanje bio je zadužen Ivan Jarnjak, glavni tajnik, ispričao je Banke na sudu. Financiranje stranke išlo je preko računa, donacija i članarine, ali kaže i svaki dužnosnik je morao dati tri posto od plaće! Neki su se, rekao je, na to bunili. 

>> 'Predsjedništvo HDZ-a nije razgovaralo o crnim fondovima jer su tamo sjedili ljudi s dignitetom'

Poput ostalih svjedoka Sanaderove obrane Banek je kazao da optuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a odluke nije donosio samostalno. 'Odluke su se donosile na predsjedništvu, a Sanader je samo davao prijedloge', kazao je svjedok.

Ustvrdio je i da je predsjedništvo stranke imalo puno povjerenje u rizničara Barišića i blagajnicu Pavošević koji su za razliku od Sanadera priznali optužbe za izvlačenje novca preko Fimi medije.

'Nisam siguran što je načelo supsidijarnosti, ali to je na predsjedništvu spominjano i stranka se time vodila', rekao je Banek.

Objasnio je kako ne zna na koji je način financirana kampanja, budući da je organizirao mladež na skupovima, a tko je i kako plaćao autobuse i sve drugo nije mu poznato. 'Sve oko financiranja mladeži, uglavnom je odobravao Jarnjak, a tko je dogovarao cijenu za ovih par poslova mladeži s Fimi mediom, ne znam', kaže Banek.

Bivši predsjednik HDZ-ove mladeži Mislav Banek posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da je sve poslove tada vladajuće stranke vodio glavni tajnik Ivan Jarnjak, a ne optuženi premijer Ivo Sanader koji je u stranačke prostorije dolazio tek jednom tjedno. Jarnjak je, po Banekovim riječima, bio glavni operativac koji je u stranci bio svaki dan, a bio je zadužen i za provođenje odluka predsjedništva.

Svjedočila Nina Badrić

Druga je svjedočila Nina Badrić koja je nasmiješena odgovarala na pitanja. Nasmijala se i na pitanje je li sa Sanaderom dogovarala svoje nastupe u HDZ-ovoj kampanji.

'Nitko nije pitao ništa, za mene je ovo bio poslovni angažman, ispostavila sam fakture i sve je bilo plaćeno. Nisam pitala preko koga će što biti plaćeno', posvjedočila je pjevačica. Ispričala je da ju je za nastupe zvao Franjo Arapović, a detalje je dogovorila s Biancom Matković u Vladi. Za deset nastupa dobila je 10.000 eura. Poslije dogovora svi zajedno popili su kavu sa Sanaderom koji je izrazio zadovoljstvo što će pjevati za njih, rekla je pjevačica na sudu.

Naknadno je, kaže, dogovorila još dva nastupa za pet tisuća eura. Za plaćanje ju je zvala tajnica iz HDZ-a i uputila na Barišića u carinu. On je rekao da će to fakturirati na Hrvatski dragovoljac, na što je kaže Badrić, pristala i kasnije platila PDV sama. Nikada je nitko nije pitao do sada za to, a kaže, sve je uvedeno u njezinim knjigama.

'U mom računovodstvu postoje sve fakture, a svi honorari moraju biti provedeni kroz poslovne knjige', ustvrdila je pjevačica koja ipak nije odgovorila na pitanje tužiteljice da li bi se izložila kaznenoj odgovornosti da je priznala kako je novac primala 'na ruke'.

Kada ju je tužiteljstvo pokušalo diskreditirati pitanjem fakturira li sve svoje nastupe, Sanader je stao u njezinu obranu govoreći: Kakvo je to pitanje? Pitanje na kraju nije dozvolila ni sutkinja. Nina je na kraju zahvalila obrani što ju je pozvala na svjedočenje.

Pjevačica Nina Badrić posvjedočila je na suđenju u slučaju Fimi medija da novac za nastup u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji nije dobila 'na ruke' već preko računa te da o svom angažmanu nikada nije razgovarala s optuženim bivšim premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom. Iako tužiteljstvo, kao i neki ranije ispitani svjedoci, smatra da su estradne zvijezde uključene u HDZ-ovu predizbornu kampanju 2007. plaćane novcem iz stranačkog crnog fonda Nina Badrić tvrdi da joj je honorar u cijelosti isplaćen preko računa.

Suđenje bivšem premijeru i njegovoj nekadašnjoj stranci u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi se nastavlja u ponedjeljak, 18. veljače, kada se na klupi za svjedoke očekuju bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul te HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker.

Optužbe da su preko agencije Fimi medija iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna priznali su bivši stranački rizničar Barišić, nekadašnja blagajnica Branka Pavošević i vlasnica agencije Nevenka Jurak. Jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček odbacuju optužbe dok predstavnici HDZ-a tvrde da za 'crni fond' nisu znala legalna stranačka tijela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene