Danas se nastavilo suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu za slučaj Fimi media na kojem je svjedočila njegova supruga Mirjana Sanader.


Supruga bivšeg premijera Ive Sanadera, Mirjana Sanader, pojavila se danas na sudu u slučaju Fimi media. Nova TV doznala je kako se neće pozvati na zakonsku blagodat prema kojoj ne mora svjedočiti, već će svjedočiti.

Vezani članci Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) Stigla odluka Vrhovnog suda za aferu Fimi media: Sanaderu smanjena zatvorska kazna Vrhovni sud o Fimi mediji Vrhovni sud o žalbama za Fimi mediju, Sanader se uključio videolinkom: ''Nema dokaza da je on stvorio i vodio sustav''

>>Mirjana Sanader NIJE došla svjedočiti: Konferencija važnija od supruga?

Rekla je kako nikada nije bila prisutna kad je Mladen Barišić u njihovoj kući navodno predavao novac. 'Provjerite u policiji koja je danonoćno čuvala našu kuću i pregledavala sve koji su ulazili u kuću. Zahavljujem se što ste mi dopustili da dokažem da oni koji su oduzeli imovinu meni i mojoj djeci nisu u pravu', rekla je Mirjana.

Zatražila je od suda da objasni porijeklo imovine, pa tako i računa od 47 tisuća eura u Raiffaisen banci u Austriji. 'Tijekom cijelog života ja i Ivo smo radili i stvarali', rekla je Mirjana. Suđenje je nakratko prekinuto zbog poteškoća s mikrofonom.

'Za vrijeme studija su nam pomagali roditelji. Nakon doktorata vratili smo se u Hrvatsku. Muž je radio cijelo vrijeme. Devet godina nismo imali djece i bili smo fokusirani isključivo na rad. Vještak je de facto naveo da ništa nismo radili. Moj suprug je bio marljiv i poduzetan i jako dobro zarađivao', istaknula je Mirjana.

'Ispada da ja nisam bila živa 1992. godine. Ja sam vam dostavila dokumenet o tome što sam radila u Austriji. Ivo je bio suvlasnik tvrtke. U to vrijeme smo kupili prvi, kako vi kažete, luksuzni, automobil', rekla je Mirjana. Na to ju je upozorila sutkinja istaknuvši kako to sud ne tvrdi. Mirjana Sanader ispričala se sudu zbog toga.

'Devedeste je Ivo osnovao HDZ u Tirolu i silno se htio vratiti u Hrvatsku, a protiv moje volje. Imali smo kapital koji nam je davao sigurnost. Imali smo dobra primanja svih tih godina, sve dok nam ih tužiteljstvo nije oduzelo', istaknula je Mirjana.

'Živjeli smo i radili u Austriji. Naravno da smo imali račune na kojima je bilo novaca. Sve što nam je oduzeto zakonski smo stekli. O nama se sve zna. Možda se to ne želi prihvatiti, jer se uspjeh teško prihvaća. Da ne postoji štednja ne bi postojale banke. Štednja je europski način življenja. Radom i obrazovanjem smo sve stekli. Štedjeli smo za djecu i starost. Pitajte me za našu zbirku, to mi je jako važno', rekla je Mirjana.

'Zbirka umjetnina je nastala od njegovih slika iz mladosti pa s vjenčanja koje smo dobili na poklon. S dva kombija smo ih dovezli u Hrvatsku. To je bio jedini hobi mog supruga. Puno slika je dobio od autora, a neke je i kupio. Procjena vrijednosti nije dobro napravljena jer nisu uzete u obzir tržišne okolnosti. Pedeset posto te zbirke je poklonjeno', objasnila je Mirjana.

'Čim smo se vratili u Hrvatsku kupili smo nekretnine. To je dokaz da smo u Hrvatsku došli s kapitalom. Odnos između naših obitelji uvijek je bio harmoničan. Pomagali su nam i živjeli smo zajedno. Moram nešto reći i o očevom zdravstvenom stanju. Mom ocu uistinu nije dobro i ovo što su napisali nije potpuno', naglasila je Mirjana. Odbila je odgovarati na pitanja tužiteljstva.

'USKOK nije korektan jer su me jednom prisilili da potpišem nešto što nije korektno. To je bio nalog da je Ivo Sanader jedini vlasnik stana. Isto tako, moja kćer Bruna je otišla volontirati u Keniju i blokirali su joj račun na kojem je bilo putno osiguranje u iznosu od tisuću eura. Time su ugrozili život moje kćeri. Bez ikakvog razloga su to napravili i zbog toga ne želim odgovarati na njihova pitanja', rekla je Mirjana.

'Imali smo materijalnu sigurnost pa sam se mogla posvetiti odgoju djece na što sam posebno ponosna. I moj suprug je, koliko je mogao, sudjelovao u odgoju djece, iako je veliki dio života proveo na putu', rekla je Mirjana.

'Tijekom rada u Austriji zaradili smo više stotina tisuća njemačkih maraka. Od toga smo i kupili nekretnine i nakon toga nam je ostalo novaca. Novac na računima moje djece se skupljao od njihovog rođenja. Dobili smo ih nakon 9 godina braka što je veliko veselje i Božji dar. Logično je da se djeca nagrađuju i darivaju', istaknula je Mirjana.

'Bukovčeva kćer poklonila je sliku mom suprugu. Svi su nam poklanjali slike jer znaju da ih je Sanader volio. Ja vjerujem da su nam ih poklanjali iz čistih namjera. Stalno smo dobivali slike na poklon, pogotovo kad su nam se rodila djeca', rekla je Mirjana.

>>Petra i Bruna Sanader stigle na suđenje ocu, nisu htjele svjedočiti

Podsjetimo, Mirjana Sanader je trebala biti ispitana prije dva tjedna, no tada se nije pojavila na sudu zbog sudjelovanja na međunarodnoj stručnoj konferenciji u Italiji kamo je otišla kao gost predavač. Zbog svog nedolaska kažnjena je s 5000 kuna.

Danas je trebao svjedočiti i punac Ive Sanadera, Ivo Šarić,  te Sanaderova majka Iva, no oni se nisu pojavili. Sudski vještak Dušan Zečević objasnio je kako je iz medicinske dokumentaciej vdiljivio da je Ivo Šarić srčani bolesnik i da ima određene zdravstvene probleme sa pokretnošću. No, istaknuto je kako se on ipak mogao pojaviti na suđenju jer mu je bolest srca u granicama normale.

9. prosinca Šarić će biti doveden u pratnji policije kako bi svjedočio.

Sanaderova majka Iva teško je pokretna, ima problema s krizom savijesti, radom srca, te vratnim arterijama.  Vrlo je lošeg zdravlja, te iz očitih razloga ne može pristupiti raspravi zbog velikog rizika i opasnosti za zdravlje.

Sanaderove kćeri, Petra i Bruna prošli su tjedan odbile svjedočiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju