Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginulo šestero štićenika doma

Rekonstrukcija stravičnog požara u Andraševcu: "Nakon dva tri udisaja otrovnog dima osoba postaje nepokretna..."

U stravičnom požaru u Domu za starije i nemoćne u Andraševcu, šest je osoba poginulo. Kako se odvijala nesreća i što je pogodovalo brzom širenju požara te jesu li štićenici preminuli od gušenja dimom ili su izgorjeli, Dnevnik Nove TV pokušao je doznati u rekonstrukciji požara uz pomoć sudskog vještaka.

Kada je vatra krenula, u pitanju su bile minute prije nego što je sve izgorjelo. Na adresi doma nalaze se dva objekta, a uz glavnu veću zgradu, u dvorištu se nalazi ona puno manja, odnosno pomoćni objekt u kojem je buknuo požar.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija optužni prijedlog Drama na sjeveru Hrvatske: Polijevali gorivo po cesti i zapalili! Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama

Ne zna se kada je točno izbio požar, no dojava vatrogascima dolazi ujutro oko 5:30 ujutro. Vatrogasci stižu na teren u roku od 11 minuta, a požar je tada već zahvatio krovište i bilo je kasno za šestero osoba koje su se nalazile unutra.

Točan uzrok požara se utvrđuje, no spominje se da je unutra bila električna grijalica. Sudski vještak kaže nam da je to čest uzrok požara koji se brzo širi.

''Ako je grijalica nepropisno postavljena u blizini kreveta, ona može zapaliti krevet ili plahtu koja je pala sa kreveta prema grijalici. Madraci koji su vrlo često od poliuretanske spužve, ona vrlo intenzivno sagorijeva i daje ogromnu količinu topline i vrlo otrovnog dima. Netko tko je u momentu izbijanja požara u toj prostoriji i bio budan, nakon dva tri udisaja od otrovnog dima ostane nepokretan i vrlo brzo se otruje od cijanovodika koji se veže na krv'', kaže Slobodan Kocijan, sudski vještak za požare.

Zbog visoke temperature popucali prozori

Požaru je pogodovala drvena konstrukcija objekta. ''Drvo za jedno 15 minuta stvara temperaturu visoku oko 700 stupnjeva Celzijusa. Od momenta izbijanja požara za jedno desetak minuta u takvoj prostoriji ona je sva zahvaćena požarom i ako netko nije izašao van u prvoj minuti, dvije, onda će se vrlo teško spasiti'', ističe Kocijan.

Zbog neposredne blizine požar je gotovo zahvatio i glavnu zgradu doma, a od visoke temperature popucali su prozori. Objekti koji zbrinjavaju starije ili bolesne trebali bi biti od negorivog materijala ili imati jaču zaštitu od požara, upozorava sudski vještak.

''Ako je od drveta onda bi trebale daleko veće mjere zaštite od požara kao što je šrinkler. Automatski sustav za gašenje požara vodom koji se u slučaju požara sam aktivira i sam gasi požar“, napominje Kocijan.

Na koji način se sve odvijalo i što je trebalo učiniti drugačije - još se će dugo analizirati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene