Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda vratilo je Uskoku na doradu optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, njegova suradnika Ivice Lovrića i voditeljice Tržnica Zagreb Zdenke Palac kojim ih se tereti da su pogodovali udruzi "U ime obitelji" i priskrbili joj nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.


Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković izjavio je u petak novinarima nakon sjednice zatvorene za javnost, na kojoj su bili Bandić i ostali osumjičenici, da je Optužno vijeće vratilo optužnicu Uskoku radi boljeg razjašnjenja stvari.

Vezani članci Mislav Bago - 2 ''Ne sumnjam da će mnogi kupovati slobodu potapajući druge. Nažalost, sve upućuje na to da će svi putevi voditi prema Milanu Bandiću'' Policija pretresa kuću direktora HRT-a Kazimira Bačića Od adventskih kućica do zlouporabe položaja i ovlasti: Pogledajte za što se sve vezuju današnja uhićenja u Zagrebu

"Po zaprimanju rješenja Optužnog vijeća, vidjet ćemo u kojim dijelovima je naloženo da se stvari bolje razjasne i nakon toga ćemo postupiti", rekao je Mišković, koji nije naveo koje stvari treba bolje razjasniti.

Dodao je da će vidjeti o čemu se radi kad dobiju pisani otpravak odluke.

Bandić je na sud doveden iz Rementica jer mu je određen istražni zatvor. Dan ranije odbijena je žalba njegove obrane na istražni zatvor, čime je pravomoćna postala i odluka o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koji će biti uplaćeni u državni proračun.

Zagrebački gradonačelnik vratio se 'iza rešetaka' 10. ožujka, nakon što je sud prihvatio tvrdnje Uskoka da je na slobodi prekršio uvjete rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo.

Odluka suda - Milan Bandić ostaje u zatvoru

Istraga protiv njega proširena je nakon što je predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti Vida Demarin istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić krajem 2014. i početkom 2015. kao predsjednik te Zaklade sačinio i potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane toj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako te umjetnine nisu donirane Zakladi.

Bandića se tereti i u aferi Agram da je oštetio grad, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Tužiteljstvo 'štetu' procjenjuje na oko 20 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook