Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GONG traži transparentnost

Suci ne bi smjeli biti birani 'preko noći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga GONG osvrnula se u današnjem priopćenju na izbor sudaca Ustavnog suda ističući da oni ne bi smjeli biti birani 'preko noći' te da bi javnosti trebalo ostaviti dovoljno vremena da upozna kandidate i o njima raspravlja.

'Ovom prilikom, kad Hrvatski sabor bira tri nova suca Ustavnog suda, od Hrvatskoga sabora i zastupnika tražimo punu transparentnost procesa, poštivanje propisanih kriterija pri izboru sudaca te kvalitetna javna saslušanja kandidata, a sve u cilju javnog interesa - izbora najboljih kandidata i vraćanja povjerenja javnosti u proceduru izbora, u Hrvatski sabor te u sam Ustavni sud, a što je ozbiljno narušeno prethodnim izborom', ističu u GONG-u.

Pročitajte i ovo Gong objavio kartu na kojoj možete provjeriti kojoj izbornoj jedinici pripadate Frankenštajnska podjela Ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći

>> Pristiglo 11 prijava za tri sudačka mjesta

Dodaju da je u nekoliko proteklih ciklusa izbora ustavnih sudaca javnost je bila zatečena brzinom samog procesa, nepoštivanjem osnovnih kriterija pri izboru te nevjerodostojnom dokumentacijom kandidata što je, smatraju, dovelo pod sumnju sam proces, ali i neovisnost Ustavnoga suda.

'U strelovitoj brzini kojom su se odvijali izbori sudaca izgubila se transparentnost procesa, a javnost nije imala dovoljno vremena primjereno upoznati kandidate za suce Ustavnog suda i o njima raspravljati. Kako Ustavni sud predstavlja svojevrsnog čuvara Ustava i demokratskog poretka, a suci toga suda trebaju biti stručne i moralne vertikale, s punim osobnim i profesionalnim integritetom, takav treba biti i njihov izbor', kažu u GONG-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene