Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RBA donosi

Stupili su u kontakt s ravnateljicom, našli izvođače, nadgledali radove i vratili vrtić malim Petrinjcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Igračke, slikovnice, crteži, ali i uspomene čak deset odgojnih skupina, što je više od 200 djece, stajalo je pod ruševinama prekrivenih žbukom i prašinom nakon razornog potresa koji je zadesio Petrinju i okolna područja krajem prošle godine. Nakon polugodišnje pauze od rada, ali ne i radova, 20. rujna Dječji vrtić Petrinjčica ponovno je otvorio svoja vrata.

Nataša Vidović ravnateljica Dječjeg vrtića Petrinjčica nerado se prisjeća potresa za vrijeme kojeg se nalazila u samome središtu grada: ''Djeca su toga dana bila dobro zbrinuta zahvaljujući dobrom reagiranju naših odgojitelja i ostalog osoblja. Kada se situacija donekle stabilizirala djeca su bila raspoređena u druge vrtiće.'' Majka jednog od vrtićaraca Sanja Josić objasnila nam je kako su se oni tada osjećali: ''U to vrijeme je bilo jako izazovno i zanimljivo. Moje dijete je promijenilo čak tri vrtića. Veljaču i ožujak je provela u vrtiću u Popovači, kojima smo neizmjerno zahvalni, a travanj, svibanj i lipanj u Centralnom vrtiću u Petrinji. Početkom rujna prešli smo u vrtić u Češkom selu.''

Prikupljanje donacija kako bi vratili dječji osmjeh u srce Petrinje

Sa situacijom se senzibilizirala i, osobito jer je rođena Petrinjka, Zrinka Antunović koja je svojim kolegama na poslu rekla: ''Okrenimo list, idemo popraviti ovo!'' Srećom, kako radi u organizaciji koja cijeni pozitivne promjene i inicijative svi su od Uprave do portira zdušno prihvatili i navijali da obnova vrtića čim prije počne. Prepričava nam to Zrinkin kolega Ivan Tolić, direktor Komunikacija i održivosti Raiffeisen banke, a ujedno i voditelj projekta za obnovu Dječjeg vrtića Petrinjčica.

Velika sreća i zadovoljstvo zbog povratka u svoj stari vrtić. Svjesni smo da je sve novo, ali to je ipak naš stari vrtić u kojem su djeca započela svoju lijepu malu vrtićku priču.

''Što je bolje od obnove po principu ključ u ruke?'', pita se Ivan kojemu je, kao i cijeloj banci, želja bila da posao bude obavljen besprijekorno i na vrijeme, prije početka nove pedagoške godine.

''Desetak dana nakon potresa, imali smo ostvaren kontakt s RBA, čim smo s njima stupili u kontakt mogu reći da se odluka o rekonstrukciji našeg najjače devastiranog objekta donijela brzo, gotovo odmah. Predstavnici RBA pokrenuli su sve potrebite radnje da se radovi na objektu što prije krenu izvoditi.'', prepričava ravnateljica Petrinjčice Nataša Vidović. Kako kaže, radovi su trajali nekoliko mjeseci, ali s obzirom na oštećenja sve je prošlo stvarno brzo, odgovorno i fleksibilno. ''Iz RBA su se pokazali kao partneri.'', dodaje Vidović.

Osim spomenutih, o razlozima zašto su odlučili pomoći baš u obnovi dječjeg vrtića voditelj projekta obnove kaže: ''Bilo nam je bolno vidjeti stanje i Petrinje i vrtića, centar je baš jako stradao. Kada smo ga razgledali, bili smo još odlučniji – želimo vratili dječji osmjeh u srce Petrinje čim prije.''

Prikupili su dovoljno novčanih sredstava da se kompletno obnovi Dječji vrtić Petrinjčica i krovište Doma zdravlja u naselju Žažina, koje je također dosta stradalo u potresu. ''Iskreno, čim smo interno krenuli s prikupljanjem donacija, bili smo oduševljeni koliko su se kolege brzo i lako uključile privatnim donacijama. Najbolje od svega je što nije sve ostalo samo na lokalnoj razini, već su se rado odazvale i kolege iz Raiffeisen mirovinski fondovi kao međunarodne Raiffeisen grupacije. Zato im želim od srca reći hvala.'', podijelio je Tolić.

Odnova prije početka nove pedagoške godine

Samo šest mjeseci ovoj je složnoj ekipi bilo potrebno za radove poput otklanjanja oštećenja, nabave potrebne infrastrukture i uređenje dvorišta. ''Osim privatnim donacijama, pojedine kolege su doslovno bile uključene po pojedinim fazama obnove. Neki kao rukovoditelji, a neki ekspertizom i vještinama poput kolega iz Consultinga.'', kaže Ivan Tolić, voditelj ovog hvalevrijednog projekta koji naglašava da mu je osobito drago da nije sve ostalo na lijepim riječima, nego konkretnom pomoći - i rukama i glavom. ''Koliko puta smo znali sjesti u auto i zaletiti se do Petrinje vidjeti kako napreduju radovi i je li sve prema zacrtanom planu.'', prisjeća se, a onima kojima je pomoć pružena sve se još čini nestvarno. ''S obzirom na to da će obnova u našem gradu biti zahtjevna i opsežna.'', kaže ravnateljica sada već obnovljenog Dječjeg vrtića.

Čim smo interno krenuli s prikupljanjem donacija, bili smo oduševljeni koliko su se kolege brzo i lako uključile privatnim donacijama. Najbolje od svega je što nije sve ostalo samo na lokalnoj razini, već su se rado odazvale i kolege iz Raiffeisen mirovinski fondovi kao međunarodne Raiffeisen grupacije.

Nakon polugodišnje pauze od rada, ali ne i radova, 20. rujna Dječji vrtić Petrinjčica ponovno je otvorio svoja vrata. Obnovljen i siguran za sve u njemu ponovno će biti smještaj za mališane koji su mu se neizmjerno veselili, kao i njihove tete odgajateljice, ali i roditelji.

''Sreća. Velika sreća i zadovoljstvo zbog povratka u svoj stari vrtić. Svjesni smo da je sve novo, ali to je ipak naš stari vrtić u kojem su djeca započela svoju lijepu malu vrtićku priču. Svugdje su bili lijepo prihvaćeni, ali su ipak znali da to nije njihova soba, njihove igračke ili njihovi prijatelji iz grupe.'', emotivno zaključuje ovu lijepu priču Sanja Josić, majka djeteta koje pohađa svoj stari, a opet novi vrtić.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Raiffeisenbank Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene