Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Online igra bez rizika

Studenti se igraju na virtualnoj burzi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok većina njihovih kolega prosvjeduje, studenti ekonomije u Zagrebu pripremaju se za bolju budućnost, samo na drugi način. Registrirali su se na virtualnu burzu i trguju dionicama. Doduše virtualnim novcem, pa se neće baš obogatiti. No iskustvo će im itekako biti od koristi.

Mato Mrkalj se kao korisnik registrirao već prije deset dana. Dodijeljen mu je fiktivni početni kapital od 200.000 kuna. To je ujedno i najvažnija razlika između ove i prave burze. 'Na virtualnoj burzi dobijete virtualnih 200.000 kuna, kojima možete bezbolno trgovati, odnosno, ako izgubite novac, niste ga stvarno izgubili, nego virtualno', rekao je Mato Mrkalj, predsjednik udruge eStudent. Neke je dionice već kupio, ali se i nije baš proslavio. 'Pretrpio sam pad portfelja od pet posto, ali to nije ništa. Nadam se rastu', kaže Markalj.

Pročitajte i ovo Štrajk strojovođa Plan vlade propada Štrajk strojovođa Njemačku će stajati basnoslovni iznos? Nemoguće je toliku količinu prometa preseliti na ceste Slika nije dostupna Masovni padovi NE MIRIŠE NA DOBRO Danas je bio najkraći radni dan kineske burze, trajao je svega 30 minuta

I Matija Zadravec također je na virtualnoj burzi. Ovakva vrsta online igre veseli ga, jer nema stvarnog rizika. 'Kad nešto izgubite na virtualnoj burzi ili dobijete, nemate ništa u rukama. A kad na pravoj burzi nešto dobijete, nešto onda stvarno i imate', rekao je Zdravec, potpredsjednik FER ogranka. Zamišljena kao kombinacija stvarne burze i poslovne simulacije, virtualna je burza prije svega namijenjena edukaciji. No, bez obzira što nije stvarna, ovisnost je očita.

'Svaki dan poslije nastave kad dođem kući, provjeri se virtualna burza da vidim je li portfelj raste ili je pao. I dosta je zanimljivo', kaže Markalj. Na virtualnu burzu mogu se svi prijaviti. Prvi krug natjecanja traje od sutra do kraja lipnja, a tri najbolja natjecatelja uz iskustvo u trgovanju dionicama dobit će i bogate nagrade. Pa oni najuspješniji ipak neće ostati posve praznih ruku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene