Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnovljivi izvori

DOBILI STRUJU OD SUNČEVE ENERGIJE 'Sada mogu imati ono što im je prije bilo nedostupno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Struju proizvedenu od sunčeve energije dobilo je pet kućanstava na području Krnjaka i Ogulina.

Na području Krnjaka i Ogulina pet je kućanstava dobilo struju proizvedenu od sunčeve energije zahvaljujući projektu hrvatskoga UNDP-a, koji financijski podupiru Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Karlovačka županija.

Pročitajte i ovo Struja, ilustracija - 1 Dobre vijesti Kako je Hrvatskoj s neba palo gotovo milijardu kuna: "Proizvodnja je više nego dvostruko veća od planirane u prva tri mjeseca" Ilustracija od 9 do 13 sati Bez struje u petak u Zagrebu gotovo 90 ulica, pogledajte je li među njima i vaša

To je tek početak elektrifikacije 60 kućanstava u tri županije, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare u uredu karlovačkog župana.

"Elektrifikacija kućanstava u ruralnim krajevima Karlovačke županije korištenjem obnovljivih izvora energije" je pilot-projekt u koji je uloženo 326.000 kuna, od čega je taj fond dao 261.000 kuna, a ostalo UNDP i Karlovačka županija.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller rekao je da će se kroz taj projekt elektrificirati 60-ak kuća koje su daleko od distribucijskih sustava HEP-a, od kojih su prvih pet uspješno elektrificirane. Smatra da bi HEP kao državna tvrtka slično trebao rješavati elektrifikaciju neelektrificiranih krajeva, u koje se ne isplati vući mrežu, jer je to deseterostruko jeftinije. HEP je kao državna tvrtka dužna omogućiti svim građanima da imaju struju, a ne samo onima do kojih se isplati investirati, istaknuo je.

"Osim važnosti same činjenice da neka obitelj sada ima struju, važno je i da je ta struja iz obnovljivog izvora i da ne zagađuje okoliš, a ovaj projekt ima značenje i u tome što potiče domaću proizvodnju fotopanela i druge opreme te omogućuje domaćim obrtima i poduzećima da zarađuju na ugradnji i kasnije servisiranju, jer je svaka kuna uložena u održivi razvoj dobro uložena kuna", istaknuo je Mueller.

Osim u kućanstvima Karlovačke županije, elektrificirat će se i zabačena sela u Požeško-slavonskoj, Ličko-senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, što će stajati 2,5 milijuna kuna, od čega će 78 posto financirati taj fond, devet posto UNDP i 13 posto županije.
 

Mogućnost da se obitelji ne iseljavaju iz seoskih sredina

Sandra Vlašić rekla je u ime UNDP-a kako nove tehnologije omogućuju da se višestruko jeftinije elektrificiraju kućanstva udaljena od elektroenergetske mreže, a jednako je važno u tom projektu dobivanje struje od sunčeve energije i mogućnost da se obitelji ne iseljavaju iz seoskih sredina.
"Više je čimbenika zbog kojih ulažemo trud i novac u te projekte. Naš je posao poticanje razvoja, posebno onog održivog, uz poticanje niskougljičnog razvoja i zelenih tehnologija i povećanje broja zelenih radnih mjesta u Hrvatskoj", istaknula je Vlašić.

UNDP-ovu uredu u Hrvatskoj glavna je zadaća, dodala je, dokazati da se za kućanstva udaljena od elektroenergetske mreže može osigurati pristup električnoj energiji korištenjem "otočnih sustava" na obnovljive izvore energije i to na ekonomski isplativ i održiv način.

Projektant tih solarnih sustava Mislav Kirac rekao je da su obitelji koje su dobile struju prezadovoljne. U sklopu projekta u njihovim je kućama razvedena strujna instalacija, a baterije koje pune fotopaneli za sunčanih dana traju i po tri dana, tako da mogu imati sve električne uređaje koje dosad nisu mogli.

"Kućanstva u selima Cvijanović Brdu, Jaškovićima, Breznom, Drežnici i Šimrakovici, kojima smo omogućili da imaju struju, prezadovoljna su što sada mogu imati ono što im je prije bilo nedostupno, pa su se npr. za pranje rublja morali snalaziti na razne načine. Sada mogu imati uređaje kao i svi drugi građani i još im je k tome struja besplatna", istaknuo je Kirac.

Njihovi "otočni sustavi" na krovovima ili u dvorištima imaju fotonaponske panele koji sunčevu energiju pretvaraju u struju koja se pohranjuje u baterije te od njih dolazi do utičnica i to u naponu od 220 volti, kao u svim drugim kućanstvima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene