Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Nogalo

Nije bilo kvoruma: Propao izbor novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, Stručno vijeće traži ostavku Ane Stavljenić-Rukavine

Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak
Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Foto: DNEVNIK.hr +0 Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Galerija 1/2 >>
Propao je izbor novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. Zbog nedostatka kvoruma nije izglasan nitko od šestero kandidata. Novi ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak znat će se u petak ili ponedjeljak, izjavila je predsjednica Upravnog vijeća Ana Stavljenić-Rukavina.

Nakon što je nedavno smijenjen dugogodišnji ravnatelj te ustanove Boro Nogalo, danas je trebao biti izabran novi ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, no to se ipak nije dogodilo. Izbor je propao zbog nedostatka kvoruma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBJAVA NA FACEBOOKU Richter se ponovo obrušio na aktualnu zagrebačku vlast, naveo njihove zahtjeve: "Tražili su da ne sudjelujem u Hodu za život, najviše ih je mučilo..." Slika nije dostupna "ne dam svoj obraz" Provjereno otkriva pozadinu smjene ravnatelja bolnice Srebrnjak: Dokument o spornom zapošljavanju potpisala žena koja je razriješila Nogala

Na sjednici Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak održanoj u četvrtak saslušano je četvero kandidata za ravnatelja, a konačna odluka bit će donesena u petak ili ponedjeljak, izjavila je predsjednica Upravnog vijeća Ane Stavljenić-Rukavina.

Predsjednica Upravnog vijeća izjavila je Hini da su saslušali četvero kandidata, a konačna odluka o novom ravnatelju bit će donesena u petak ili ponedjeljak.

"Upoznali smo se s kandidatima i njihovim programima, a sutra ili u ponedjeljak bit će donesena odluka, ovisno o tome koliko će članovima Vijeća biti potrebno da prouče dokumentaciju", rekla je Stavljenić-Rukavina.

Osim smijenjenog ravnatelja Bore Nogala, svoje program predstavile su dvije liječnice iz Srebrnjaka Mirjana Turkalj i Romana Djerdja Juraški te Dragan Korolija Marinić, koji se smatra bliskim stranci zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Nogalo ne očekuje ništa dobro od izbora

Bivši ravnatelj Nogalo izjavio je uoči sjednice Upravnog vijeća da od izbora ne očekuje ništa dobro s obzirom na sastav Upravnog vijeća.

Ponovio je kako bi na čelo Dječje bolnice trebala biti izabrana osoba koja dolazi iz bolnice, koja poznaje njezin rad i projekte.

Komentirao je i priopćenje zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo u kojem se tvrdi da je odluka o Nogalovoj smjeni donesena zakonito jer, prema mišljenju Ministarstva zdravstva, prijelazna odredba o rokovima za donošenje statuta bolnica i imenovanju članova upravnih vijeća "nije prekluzivnog karaktera", odnosno ne propisuje rok od 30. lipnja 2019. do kojega je to trebalo uskladiti.

Nogalo kaže kako se radi o tumačenju zakona ministra Milana Kujundžića, koje ocjenjuje kao "teatar apsurda".

"To je ministar tumačio zakon koji je sam donio. Dakle, čovjek donosi zakone, traži da ih se ne držimo, a mene smjenjuje zbog nekih protuzakonitosti. To je priča koja ulazi u anale teatra apsurda", ocijenio je Nogalo.

Stručno vijeće traži ostavku Ane Stavljenić-Rukavine

U međuvremenu je nastavljen obračun priopćenjima u vezi smjene Nogala. Prilažući dopis Ministarstva zdravstva, Gradski ured u priopćenju od srijede, koje je potpisao pročelnik Vjekoslav Jeleč, navodi da je Ministarstvo utvrdilo da je Odluka Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak o smjeni ravnatelja Borisa Nogala donesena zakonito.

Stručno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak u četvrtak u svom priopćenju navodi kako je Upravno vijeće (UV) bolnice svojim djelovanjem postupalo suprotno moralu i zakonu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"1. Sastav UV nije bio usklađen sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, ravnatelj je smijenjen na temelju lažnih optužbi i kleveta, ravnatelju nije dan rok za očitovanje na lažne optužbe, a zabranjeno mu je zastupanje putem odvjetnika prije njegove smjene.

Nadalje, V.d. ravnateljica je imenovana od strane nezakonitog UV koje nije bilo sastavljeno u skladu sa Zakonom i bez kvoruma, UV štiti tuđe interese, a ne interese Bolnice, nasilno se mimo zakonskih rokova pokušava konstituirati novo UV, jer zaposlenicima Bolnice nije ostavljen zakonski rok za imenovanje predstavnika radničkog vijeća, UV i ako nije konstituirano u skladu sa Zakonom raspisuje natječaj za izbor ravnatelja.

2. Djelatnost otorinolaringologije, kao i pedijatrije u DB Srebrnjak se obavlja unatrag više od 30 godina, prije nego je doc. Nogalo postao ravnatelj Bolnice.

Navodi Gradskog ureda za zdravstvo o odobrenju djelatnosti otorinolaringologije od 02.08.2018. su netočni iz razloga što je navedeno odobrenje vezano uz proširenje djelatnosti otorinolaringologije na jednodnevnu kirurgiju koja je uvedena kao zasebna djelatnost tek 2015. godine. Navedeno je provedeno uz financijsku potporu i odobrenje Gradonačelnika i Gradskog ureda za zdravstvo (u privitku novinski članak).

3. Iz izvješća HZZO zapravo ne proizlazi da je kršen Zakon o liječništvu. Naime, to je utvrdila Inspekcija Ministarstva zdravstva (prilog; Rješenje Ministarstva zdravstva), Dijelovi mišljenja HZZO-a (koje je mandatno), stručno i kompetentno povjerenstvo Ministarstva zdravstva, ne smatra kršenjem Zakona o liječništvu (prilog; pro memoria nalaza inspekcije Ministarstva zdravstva i očitovanje Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara).

4. Gradski kontrolni ured ne samo što nije nadležan bilo što utvrđivati, što bi predstavljalo temelj za smjenu ravnatelja (nadležna je isključivo Inspekcija Ministarstva zdravstva i Hrvatska liječnička komora), već iznosi neistine.

Sva zapošljavanja vršena su u skladu sa Zakonom i uz suglasnost Ministarstva zdravstva i Upravnog vijeća uz potpis predsjednice UV prof. dr. sc. Ane Stavljenić Rukavina (u prilogu potpisane suglasnosti predsjednice UV).

Ovakva priopćenja i dalje štete ugledu Bolnica te se postavlja pitanje koja je potreba Gradskog ureda za zdravstvo i pročelnika Jeleča da grubo i neutemeljeno obmanjuju javnost.

Zbog svega navedenog grubo i sustavno narušavajući ugled DB Srebrnjak koja je gradska bolnica, Stručno vijeće Bolnice poziva predsjednicu Upravnog vijeća prof. dr. sc. A. Stavljenić Rukavina i pročelnika doc. dr. sc. Jeleča da daju neopozive ostavke", naveli su u priopćenju. (MT/Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene