Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MRAČNE BROJKE

Jeziva ispovijest žrtve nasilja za Dnevnik Nove TV: "Kad me srušio na pod i šutirao, osjećala sam se mala, ponižena, bespomoćna..."

Aktualno Galerija Nasilje nad ženama: Ilustracija - 1 Nasilje nad ženama: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nasilje nad ženama: Ilustracija - 2 Nasilje nad ženama: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nasilje nad ženama: Ilustracija - 3 Nasilje nad ženama: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nasilje nad ženama: Ilustracija - 4 Nasilje nad ženama: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nasilje nad ženama: Ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ove godine u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena, a u čak 12 slučajeva ubojice su suprug ili sin. Institucije i dalje ne nalaze prava rješenja, a broj kaznenih djela nasilnika čije su žrtve žene i dalje raste.

Strahuje od osvete supruga pa je ekipa Dnevnika Nove TV sakrila njezin identitet. Pretrpjela je psihičko i fizičko nasilje te ozbiljne prijetnje.

"Kad me je srušio dolje na pod i šutao, osjećala sam se mala, ponižena, uvrijeđena, bespomoćna", rekla je.

Skupila je hrabrost, otišla u sigurnu kuću i prijavila ga. On je kršio mjere opreza pa završio u istražnom zatvoru. Ona zbog toga nema povjerenja u institucije.

"U strahu sam jer znam njegovu narav, znam da, kad nešto odluči, da će to i napraviti", rekla je.

Pročitajte i ovo Crobarometar: Hrvoje Krešić NOVI CROBAROMETAR Građani rekli što misle o kvaliteti života u Hrvatskoj, jedna stvar bi vas mogla iznenaditi. HDZ raste, nedohvatljiv oporbi

Nedavni slučajevi ubojstva žena u Novskoj i Gospiću, čiji su nasilnici bili na slobodi, umjesto u istražnom zatvoru, ponukali su vladajuće na uvođenje oštrijih kazni.

"Tu su i odluke o mjerama opreza, kršenja mjera opreza koje vjerujemo da ćemo izmjenama Zakona o kaznenom postupku spriječiti ove tragične situacije koje su se događale zadnjih nekoliko mjeseci", rekao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREVEZEN U BOLNICU Incident u Lici: Prilikom razminiranja eksplodirala protupješačka mina, ozlijeđen operater stroja

Međutim, pomoći nije bilo za 13 žena ubijenih ove godine.

"Šest žena je usmrćeno od strane svojih intimnih partnera, bračnih bivših, bračnih izvanbračnih ili intimnih partnera, a šestorica sinova su usmrtili svoje majke", rekla je Anita Matijević iz Odjela kriminaliteta na štetu obitelji Ministarstva unutarnjih poslova.

Problem seksualnog nasilja

Problem predstavlja i seksualno nasilje. Od pet posto žena koje ga prijave, samo šest posto, kaže Maja Mamula iz Ženske sobe, završi pravomoćnom presudom.

"Prema podacima brojnih svjetskih i domaćih istraživanja, na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih, a za manje teška kaznena djela seksualnog nasilja još je veća proporcija tamnih brojki", rekla je.

Pročitajte i ovo Ilustracija POKRET OTPORA Kako su partizani iz Hersona pod okriljem noći likvidirali ruske vojnike: "Vozili bismo se po gradu, a zatim..."

Pročitajte i ovo Dina Ćevid Zadnje pripreme Sve o najnovijoj atrakciji zagrebačkog Adventa: Koliko će trebati izdvojiti za vožnju kotačem visokim 36 metara?

Od iduće godine kreće Obiteljski centar kao pomoć žrtvama, a ministar socijalne politike Marin Piletić uvjerava i da ima dovoljno mjesta u sigurnim kućama.

"Diljem Hrvatske ima 25 skloništa. Kapaciteti su dostatni iako bismo voljeli da uopće ne pričamo o popunjenosti takvih centara", rekao je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene