Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema ih dovoljno

Hrvatskoj nedostaje sigurnih kuća, otkad je počela pandemija redovito su popunjene: "Svake godine broj nasilja raste"

Aktualno Galerija Iskrica Strčić - 2 Iskrica Strčić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Iskrica Strčić - 1 Iskrica Strčić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Iskrica Strčić - 3 Iskrica Strčić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Iskrica Strčić - 4 Iskrica Strčić - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Iskrica Strčić - 5 Galerija 1/5 >>
Sigurnih kuća u Hrvatskoj nema dovoljno, a cilj je otvoriti po jednu u svakoj županiji. Zbog koronavirusa ženama je teže prijaviti obiteljsko nasilje jer se s počiniteljem nalaze u istom okruženju.

Voditeljica skloništa sigurne kuće u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Iskrica Strčić govori da je situacija s koronavirusom dovela do toga da žrtve teže dolaze do mogućnosti prijave obiteljskog nasilja bez da ih počinitelj čuje.

Otkad je počela pandemija kuća je redovito popunjena. ''Isti je trend, od 2007. godine kada smo započeli naše djelovanje, zapravo svake godine broj nasilja raste, ali naš maksimalan broj je 16 korisnika'', objašnjava Strčić. Kada popune svoje kapacitete surađuju sa drugim kolegicama i kolegama te pokušavaju u što kraćem roku osigurati mjesto za sve kojima je to zaista potrebno.

Kada žena doživi neki oblik nasilja savjetuju da se jave nadležnom Centru za socijalnu skrb koje upućuje dalje što činiti. Zatim se treba nasilje prijaviti u policijsku postaju, a tu su i organizacije civilnog društva koja imaju savjetovališta i pružaju pomoć i potporu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REAGIRAO I NAČELNIK OPĆINE Gotovina i branitelji zabavljali se u pakoštanskom restoranu: "Tu se pojelo i bilo malo zajedno i svatko svojim putem..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKA AKCIJA Za sve su krive banane: Dubrovačka policija prekinula narkolanac na Neretvi, zaplijenili oko 100 kilograma kokaina

Sigurnih kuća u Hrvatskoj nema dovoljno, u odnosu na potrebe koje su velike te je cilj otvoriti sigurnu kuću u svakoj županiji.

 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene