Na stranici insecam.com prikazuju se sadržaji više od 73 tisuće web kamera koje njihovi vlasnici nisu zaštitili lozinkama. Autori stranice kažu da ovime žele ukazati na važnost sigurnosnih postavki.


Jeziva web stranica insecam.com prikazuje se sadržaj vše od 73 tisuće web kamera diljem svijeta koje su spojene na internet jer vlasnici nisu promijenili zadane lozinke te su ih na taj način učinili dostupnima gotovo bilo kome, piše Daily Mail.

Vezani članci Potres kod Gračaca Snažan potres probudio stanovnike Dalmacije i Like, osjetio se i u BiH: "Dobro nas je prodrmalo, tresao mi se krevet..." Arbitraža, ilustracija Sud EU-a proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske, Plenković zadovoljan, Slovenci žaluju

Više od 11 tisuća spomenutih kamera je u SAD-u, a njih oko 2400 u Velikoj Britaniji. Na popisu zemalja je i Hrvatska sa 17 kamera!

Neke snimke su bezopasne poput onih koje nude pogled na trgovine, urede ili parkirališta. Međutim, ima i puno osobnijih lokacija koje su pokrivene kamerama, poput dnevnih i spavaćih soba. Vlasnici stranice tvrde da je dizajnirana kako bi se ukazalo na važnost sigurnosnih postavki. Onaj tko želi ukloniti svoju kameru sa stranice treba samo promijeniti lozinku.

VIDEO Kad vidite ovo, ostat ćete bez teksta

Iako svatko s malo više odlučnosti može pristupiti ovakvim i sličnim podacima, web stranica poput ove omogućuje pristup brojnim streamovima na jednom mjestu. Dakle, u stotine spavaćih soba moguće je zaviriti samo klikom miša.

I na samoj stranici poručuju korisnicima da mogu vidjeti spavaće sobe svih zemalja svijeta. Također, pomoću Google Mapsa moguće je vidjeti približnu lokaciju što znatiželjnicima daje još bolji uvid u nečiju privatnost.

Stručnjaci za sigurnost smatra ju da je stranica dobra jer upozorava ljude na mračnu stranu interneta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook