Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Meka za snimanje

Strani filmaši u Hrvatskoj dosad ostavili više od 400 milijuna kuna, na Vis stiže i oskarovka Meryl Streep

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je, što zbog prirodnih ljepota, a što zbog ostvarivanja prava na povrat sredstava, postala prava meka međunarodnih filmaša.

Na lokacijama diljem Hrvatske u posljednjih pet godina filmove i serije snimale su čak 34 strane produkcije. Među njima svakako je najpopularnija „Igra prijestolja“ u produkciji HBO-a, snimana u Dubrovniku.

Pročitajte i ovo Kovanica iz kolekcije posvećene Jamesu Bondu Velika obljetnica Kovanica od 6 tisuća eura: Britanija predstavila kolekciju kovanica posvećenu slavnom filmskom junaku Slika nije dostupna Najpoznatiji likovi čija imena nismo znali Za ove likove ste sigurno čuli, ali im ne znate prava imena

Ekonomski institut u Zagrebu nedavno je objavio istraživanje prema kojemu je snimanje popularne serije povećalo turističku potrošnju za 126 milijuna eura te donijelo milijun i pol turističkih noćenja više.

Dubrovačko-neretvansku županiju tako je od 2012. do 2015. godine posjetilo u prosjeku svake godine 60 tisuća turista više. Ukupno je u tim godinama županiju zbog "Igre prijestolja" posjetilo 244.415 turista više koji su ostvarili gotovo milijun i pol noćenja više (preciznije 1.441.395).

U Dubrovniku se ove godine snimala i nova filmska adaptacija avantura "Robina Hooda" u kojoj jednu od uloga tumači i slavni Jamie Foxx, a sve su glasnija šuškanja kako će se u tom gradu snimati i novi nastavak "Jamesa Bonda". Na očito najpopularnijoj filmskoj lokaciji lani se snimao i novi nastavak serijala "Ratova zvijezda" koji u kina stiže krajem ove godine.

Netflix je u Hrvatskoj ove godine snimao futurističku seriju „Kiss me first“, a višestruka oskarovka Meryl Streep u rujnu bi na Visu trebala snimati nastavak hit-mjuzikla „Mamma Mia!“.

Od 2012. godine međunarodne produkcije tako su u Hrvatskoj ostvarile lokalnu potrošnju od 400 milijuna kuna, dok im je putem poticajnih mjera natrag isplaćeno 73 milijuna kuna.

Rekordna godina?

Iz Hrvatskog audiovizualnog centra poručuju kako je u prvoj polovici ove godine zahtjev za ostvarenje prava na poticaje podnijelo šest međunarodnih produkcija. Nadaju se kako bi strani filmaši u Hrvatskoj ove godine mogli ostaviti više od rekordnih 155,7 milijuna kuna iz 2015. godine.

„Ukupna lokalna potrošnja bit će poznata po završetku provedenog postupka, no već sada naznake pokazuju da bi ova godina po ostvarenoj lokalnoj potrošnji mogla biti na razini one iz 2015. godine, ako ne i bolja“, kažu u HAVC-u.

U HAVC-u su nam potvrdili kako su zahtjev za povrat dijela sredstava zasad podnijele ekipe filma "Robin Hood: The Origins" snimanog u Dubrovniku i manjim dijelom u Istri, AMC-jeve serije "The Terror" (jedan je od producenata slavni Ridley Scott) snimane na Pagu te serije "McMafia" (koprodukcija BBC-ja, AMC-ja i Cuba Picturesa) snimane na nizu lokacija, među ostalim u Zagrebu i Rovinju.

Mjere poticaja pokazuju stalni rast pa su tako 2012. gostujuće produkcije potrošile oko 24,5 milijuna kuna, 2013. ukupno 58 milijuna kuna, 2014. ukupno 82,4 milijuna kuna, 2015. (zasad) rekordnih 155,7 milijuna kuna te 2016. oko 69,1 milijun kuna.

„Program mjera poticaja u kratkom vremenu svog postojanja pokazao se kao jedan od najisplativijih programa državnih potpora koji je direktno utjecao na razvoj ne samo audiovizualne industrije, koja u Europskoj uniji čini jednu od ključnih industrija budućnosti, već i drugih povezanih gospodarskih grana, poput turizma, ugostiteljstva, transporta i proizvodnje. S obzirom na to da privlači prvenstveno inozemne projekte komercijalne prirode koji su već osigurali minimalno 70% financiranja prije početka snimanja (bilo da se radi o koprodukcijama ili servisnim produkcijama), ovaj program privlači značajan inozemni kapital koji bi bez njegova postojanja bio utrošen u nekoj drugoj europskoj ili izvaneuropskoj zemlji koja ima program državnih poticaja“, kažu u HAVC-u.

Porast zapošljavanja filmskih djelatnika

Sve veći broj stranih produkcija u Hrvatskoj rezultirao je i rastom zapošljavanja filmskih djelatnika, pa je tako broj angažiranih filmskih djelatnika od njih 395 u 2012. godini porastao na 1084 u 2015., kao i broj statista koji je od 1793 u 2012. godini porastao na 3987 u 2015. g.

U HAVC-u zasad ne otkrivaju koje bi strane produkcije ove i sljedeće godine trebale snimati u Hrvatskoj.

HBO Adria priprema projekte u regiji

Isto smo pitanje postavili i produkcijskoj kući HBO Adria iz koje poručuju kako "aktivno traže scenarije smještene na području Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, s ciljem razvoja i produkcije originalne TV serije".

"Trenutno razvijamo nekoliko projekata u regiji, uključujući i dva projekta: 'Uspjeh' autora Marjana Alčevskog (Hrvatska), višeslojnu dramu koja je mračna je disekcija današnjeg društva te 'Otok/Ostrvo' autora Ivana Kneževića (Srbija), uzbudljiv suvremeni triler koji istražuje izazove s kojima se susreće regija smještena na raskrižju moderne Europe", poručuju iz HBO-a te dodaju kako su projekti u početnoj fazi razvoja i njihova realizacija ovisi o procesu njihova daljnjeg razvoja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene