Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati javnih službi započet će štrajk u srijedu, 13. svibnja, u osnovnim i srednjim školama, visokoškolskim ustanovama i znanstvenim institucijama, a idućeg dana, u četvrtak, priključit će im se zaposleni u zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi, najavili su danas sindikalni čelnici.


Osam sindikata javnih službi također će u subotu, 16. svibnja, organizirati veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića koji će, kako su rekli na konferenciji za novinare, pretvoriti u plenum nalik na studente koji već tjednima prosvjeduju tražeći besplatno školstvo. Trajanje štrajka ovisit će o energiji i volji ljudi, rekao je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, a bez obzira hoće li se tim štrajkom išta postići prosvjedi će se sigurno nastaviti sve dok se ne ispravi nepravda koju je vlada nanijela javnim službenicima smanjivši im plaće za šest posto.

>> Većina javnih službi, osim liječnika, za štrajk

Vezani članci Školska godina počinje 7. rujna Učiteljica odgovorila Sindikatu koji ju je javno osramotio: "Ja nisam TV Đurđa ni tetka, ja sam samo učiteljica" Ana Tuškan i Sanja Vištica - 4 Tuškan o pregovorima sindikata s Vladom: ''Mi smo jedini na dvostrukom udaru, naravno da na to nećemo pristati"

Nakon vladine odluke o vraćanju osnovice za plaće na prošlogodišnju razinu i njezino zamrzavanje sve dok se ne postigne rast BDP-a od barem dva posto, plaće 180.000 zaposlenih u javnim službama ove će godine prosječno zaostajati 12 posto za plaćama u gospodarstvu, iduće godine zaostatak će porasti na 23 posto, a kroz pet-šest godina čak na 37 posto, ustvrdio je Ribić.

Štrajk isprovociran nasiljem vladajućim

Zbog toga su smiješne insinuacije iz vlade da iza ovoga štrajka stoji oporba koja je izmanipulirala sindikate uoči lokalnih izbora. 'Iza nas stoje HDZ i HSS jer oni su sve napravili da dođe do štrajka', izjavio je Ribić dodavši kako su štrajk isprovocirali nasilje vladajućih nad kolektivnim ugovorima, diskriminiranje zaposlenih u javnim službama, otimanje onima koji imaju najmanje plaće i licemjerje kojim se zagovara 'zemlja znanja' a smanjuju plaće školstvu.

Nakon što je danas neuspješno završio postupak mirenja, vlada je sindikate pozvala na još jedan sastanak u ponedjeljak, 11. svibnja, u Banske dvore, a sindikalci kažu da će se vjerojatno odazvati ali pristaju samo na pregovore o svojem prijedlogu sporazuma. Njime se predviđa rast plaća za 19,6 posto kroz tri godine nakon izlaska iz krize, kako bi plaće u javnim službama stigle prosjek plaća u gospodarstvu.

U srijedu nema nastave

Ako do štrajk dođe kako je najavljeno, u srijedu se neće odrađivati nastava, a većina poslova neće se prekidati samo u specijalnim školama i učeničkim domovima, dok će se osnovne škole pripremiti za prihvat učenika prvog i drugog razreda koje toga dana roditelji nemaju gdje drugdje smjestiti.

U četvrtak će se štrajku priključiti ostali sindikati javnih službi 'na maksimalan način', rečeno je na konferenciji, iako još nije jasno kako će se štrajkati u zdravstvenom sustavu. Naime, Hrvatski liječnički sindikat jedini nije imao odaziv na referendum o štrajku iznad 50 posto, pa je pitanje koliko će i kako liječnika štrajkati i kako će se to odraziti na štrajk medicinskih sestara i ostalog osoblja, čiji su se sindikati na referendumu većinski izjasnili za sudjelovanje u štrajku.