Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Strahota u Vranjicu: Djeca igraju nogomet na igralištu smrti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Azbestoza je progresivna, teška i opasna bolest. Najčešće završava respiracijskim invaliditetom odnosno prestankom disanja ili smrću zbog karcinoma pluća. Bolesnici se muče jer nemaju zraka.

Azbestoza je progresivna, teška i opasna bolest. Najčešće završava respiracijskim invaliditetom odnosno prestankom disanja ili smrću zbog karcinoma pluća. Bolesnici se muče jer nemaju zraka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema više opasnosti? Gotova sanacija azbestnog otpada u Vranjicu Slika nije dostupna Počela sanacija azbestnog otpada u Vranjicu

Gospođa Lenka Jelavić (56) je prije dva mjeseca saznala da boluje od azbestoze. Dijagnosticirano joj je teško oboljenje plućne maramice. Simptomi su se pojavili nakon 12 godina. Lenka je iz tvornice 'Salonit' otišla 1996. godine.

'Saznanje o bolesti me šokiralo. Od ove bolesti umrlo je mojih pet kolega. Iz našeg odjeljenja još je samo dvoje živih', tužno priča Lenka. 'Po prirodi sam borac. Kad mi je bolest ustanovljena rekla sam 'ok, imam dana ispred sebe'. Uzdam se u Boga da ću možda imati sreće', priča Lenka svoju tužnu priču.

>> Šokantan dokaz: Kamion s ubojitim azbestom vozi kroz naseljeno mjesto

Njoj se pridružio i Pajo Ćaleta, još jedan oboljeli od azbestoze. On je u 'Salonit' došao kao 22-godišnjak. 

'Radio sam na pripremi proizvodnje azbesta. Obolio sam pa se sad nakon 30 godina radnog staža ne mogu nigdje zaposliti. Ne vidim budućnost. Strah me je', očajan je Ćaleta.

Ovo dvoje oboljelih samo je kap u moru žrtava Salonita. Ljudi ovdje svakodnevno umiru. Samo posljednjih dana umrlo ih je dvoje. Do sada je, kako doznajemo, od posljedica trovanja azbestom preminulo 200 ludi. No, koliko ih je još bolesnih?!

Djeca igraju nogomet odmah do ulaza u Salonit

Nevjerojatno zvuči kako djeca igraju nogomet na igralištu koje se nalazi odmah do ulaza u Salonit. Nevjerojatno, ali istinito. No, postavlja se pitanje kako to da nitko ne poduzima ništa da se preventivno zabrani nogomet na tom igralištu?

Cijelu ovu strašnu priču koja nikako ne može služiti na čast hrvatskim institucijama pogledajte u priloženom videu u kojem se nalazi emisija '10 do 8'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene