Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stotinjak prosvjednika iz Udruge franak okupilo se pred Saborom, a predstavnike je na razgovor primio predsjednik Sabora Josip Leko.


Oko 10 sati stotinjak prosvjednika Udruge franak s Trga bana Josipa Jelačića krenuli su na Markov trg. Prosvjednici traže osnivanje istražnog povjerenstva za slučaj 'Franak', zakon o ukidanju valutne klauzule u postojećim kreditima u švicarskim francima te moratorij na ovrhe i deložacije do donošenja zakonske regulative.

Vezani članci Prosvjednica u Ljubljani U Ljubljani novi prosvjed protiv COVID potvrda i cijepljenja: Centar grada je pun policije Tko stoji iza Festivala slobode? - 6 Tko stoji iza Festivala slobode i čijim se novcem financira te koji ga političari podržavaju? ''Koriste histeriju i pokušavaju dobiti pokoji politički poen''

Prosvjednici su, noseći transparente s porukama 'Stop dužničkom ropstvu', uz policijsko osiguranje,  stigli pred Sabor gdje ih je dočekao predsjednik Sabora Josip Leko, te rekao da ne želi razgovarati na ulici već će ih primiti u Saboru. Četiri predstavnika potom su ušla na razgovor.

U Saboru stanka zbog prosvjeda Franka

Prema riječima organizatora, prosvjed je od izuzetne važnosti za zadužene u švicarskim francima, ali i za ostale građane koji su nezadovoljni općim stanjem u državi.

'Ovaj smo prosvjed organizirali da vidimo o čemu to Vlada i banke pregovaraju, a nas su ostavili po strani i mi ništa ne znamo o tim pregovorima. Mi prije svega tražimo da se promijeni Zakon o potrošačkom kreditiranju i da banke postupe po presudi Vrhovnog suda, odnosno da nam vrate preplaćene kamate i umanje glavnicu. Osobno sam svojevremeno digao mali kredit u švicarcima, a banka mi, prema mojim proračunima, mora vratiti preplaćenih 170.000 kuna', rekao je Marijan Petruša, jedan od organizatora skupa iz Udruge franak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook