Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stare knjige

Imate viška knjiga koje vam ne trebaju i ne znate kamo s njima? Evo kome ih možete donirati

Ilustracija - 4
Ilustracija - 4 Foto: Getty Images
Selite se, čistite stan, treba vam prostora, a police, tavan i podrum puni su vam knjiga s kojima ne znate kamo, no žao vam ih je baciti? Donosimo nekoliko ideja što učiniti sa starim knjigama.

Mnogima od nas na policama se znaju naći knjige koje su nam viška, koje nam samo skupljaju prašinu ili čekaju da ih netko posudi, pročita, odnese.

Razloga može biti više: nekada su nam nešto značile, pa smo ih sačuvali za neka druga vremena, dobili smo ih na poklon ili kupili u hipu, pročitali ih pa sad ne znamo što s njima, neke su nam stare lektire, neke dječje knjige koje su nam djeca odavno prerasla, a neke jednostavno stoje tu nitko ne zna otkada.

Sve su to dobre knjige vrijedne čitanja i ponekad bi bilo dobro da ih netko zaista i uzme u ruke, ali kamo s njima i kako ih pametno iskoristiti ako su vama višak ili vam, nažalost, sada samo smetaju?

Pročitajte i ovo Ilustracija vrijedna sirovina Imate viška odjeće u ormaru? Ne bacajte je i nikako ne ostavljajte pored kontejnera, evo što je bolje učiniti

Nekoliko je adresa na koje možete odnijeti knjige koje više ne trebate. No prije nego što počnemo s preporukama, treba naglasiti kako ovo nisu mjesta na koja trebate poslati svoje stare, vlažne, uništene i prljave knjige ili udžbenike, zastarjele medicinske i pravne knjige i zakone ili knjige iz bivših režima, koje su završile svoj vijek i tematski i vremenski te više nisu aktualne.

Neke od njih možda bi mogle naći svoju vrijednost u nekom antikvarijatu ili arhivi, ali nažalost, nekima je ipak mjesto i u starom papiru.

Ilustracija - 4 Ilustracija - 6 (Foto: Getty Images)

Lokalna knjižnica

Mnoge gradske knjižnice spremne su primiti donaciju knjiga, koje ipak moraju zadovoljiti određene kriterije, a to se prije svega odnosi na to da je sadržaj knjiga aktualan i da korisnici pokazuju potrebu za tim knjigama. Možete im se obratiti osobno, a gotovo sve imaju i internetske stranice na kojima se nalazi kontakt i upute kako i koje knjige donirati. Mnoge imaju i obrazac koji je potrebno ispuniti s popisom knjiga koje želite donirati.

Lokalne knjižnice vrlo često će rado primiti zavičajne knjige radi popunjavanja Zavičajne zbirke te one kojima mogu zamijeniti uništene knjige iz vlastitog fonda.

Knjižnice će također dio knjiga koje njima nisu potrebne proslijediti drugim knjižnicama, ustanovama ili udrugama kojima su potrebnije ili darovati u humanitarne svrhe.

Ilustracija - 4 Ilustracija - 1 (Foto: Getty Images)

Školske knjižnice i vrtići

Knjige je moguće donirati i u školske knjižnice ako za njima postoji potreba. Najčešće su im potrebne knjige koje se nalaze na popisu školske lektire, ali također uz prethodnu najavu i suglasnost. Dječje knjige i slikovnice možete uvijek darovati i lokalnom vrtiću, pogotovo zato što su one tamo "potrošna roba", jer se, nažalost, vrlo brzo unište.

Ilustracija - 4 Ilustracija - 5 (Foto: Getty Images)

Pročitajte i ovo Poznati pozivaju na podršku hrabrom telefonu - 2 svaka kuna puno znači I zvijezde mole za pomoć organizaciji koja pomaže najranjivijima: "Da bi nastavili podržavati druge, sad im treba podrška od vas"

Dječje bolnice

Odjeli dječjih bolnica često i sami pokrenu akciju za prikupljanje donacija dječjih knjiga, no i ovdje treba naglasiti da se traže isključivo očuvane i aktualne knjige i slikovnice.

Takva je, primjerice, i akcija "Dječji šareni ulaz", koju je u zagrebačkom KBC Rebro pokrenula sestra Bernardica Pavlić Pračić kako bi djeci na odjelu olakšala boravak i razveselila ih u teškim trenucima. Osim dječjih knjiga i slikovnica, možete im donirati i igračke, a sve treba biti čisto, oprano i zapakirano. Javiti im se možete preko stranice na Facebooku.

Ilustracija - 4 Ilustracija - 7 (Foto: Getty Images)

Psihijatrijske ustanove

Kako bi poboljšali boravak svojih pacijenata, knjigu kao vrstu terapije i načina za obogaćivanje vremena koriste i psihijatrijske ustanove te su i njima donacije uvijek dobrodošle.

Sadržaj knjiga mora biti primjeren korisnicima i njihovim potrebama te je potrebno svaku donaciju najaviti. Knjige koje rado prihvaćaju najčešće su vjerskog i duhovnog sadržaja te lagano opuštajuće štivo, a prije donacije potrebno se javiti upravi s pismom namjere i popisom knjiga koje želite donirati. Rado će ih prihvatiti, primjerice, Klinika za psihijatriju Vrapče u Zagrebu ili pak Psihijatrijska bolnica Ugljan.

Ilustracija - 4 Ilustracija - 8 (Foto: Getty Images)

Zatvorske knjižnice

Knjige možete donirati i kaznionicama ili zatvorskim knjižnicama, čiji korisnici također rado čitaju. Kaznionice posebnu pažnju pridaju obogaćivanju svojeg knjižničnog fonda jer se "čitanjem knjiga konstruktivno ispunjava slobodno vrijeme zatvorenika te se razvijaju vještine koje posredno mogu utjecati na pozitivnu promjenu ponašanja", potvrdili su nam iz ministarstva pravosuđa.

Među zatvorenicima su omiljeni žanrovi dramski romani, enciklopedije, znanstvena fantastika, humoristični i kriminalistički romani, putopisi, knjige s vjerskim sadržajem, knjige za samopomoć i duhovnu obnovu, a velik je interes zatvorenika i za stručnim knjigama s pravnim sadržajima koji se odnose na izvršavanje kazne zatvora, kažu nam iz sustava.

Treba napomenuti i da su u zatvorima dobrodošle i knjige na stranim jezicima s obzirom na to da je određeni broj zatvorenika stranih državljana.

I u ovom slučaju, ako želite donirati knjige, potrebno se najprije javiti najbližoj kaznionici ili zatvoru e-mailom ili putem kontakta na internetskoj stranici. Nakon toga bit će dogovoreni preuzimanje i pregled knjiga koje želite donirati.

Pročitajte i ovo Nikola s mamom Nova prilika Iako ne govori, Nikola komunicira zahvaljujući jednoj stvari: "Ovi alati su nam uštedjeli mnogo suza i straha"

Aukcije i poklanjanje

Osim donacije institucijama, knjige uvijek možete donirati ili pokloniti udrugama ili pojedincima preko aukcija ili grupa na društvenim mrežama. Grupe Sharing is caring ili Poklanjam na Facebooku vrlo su posjećene i imaju velik broj korisnika, a na tim adresama dobro su došle ne samo knjige nego i bilo kakav drugi sadržaj i predmeti koje želite pokloniti bez previše razmišljanja.

Mnoge Udruge za pomoć životinjama na Facebooku također rado primaju donacije knjiga, koje oni zatim ponude na aukcijama i tako prikupljaju novčana sredstva za svoj rad. Možete im se javiti porukom i jednostavno dogovoriti preuzimanje knjiga. Također, udruge obično nisu izbirljive oko vrste sadržaja i kvalitete knjiga i primit će gotovo sve donacije. 

Ilustracija - 4 Ilustracija - 9 (Foto: Getty Images)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene