Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tipična hrvatska priča

Kako je ministar Piletić obmanuo javnost: Majka iz Slavonskog Broda rodila devetero djece, petero joj već oduzeli. Je li mališan trebao umrijeti da se spase preostala djeca?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U prosincu je preminuo dječak, javnost je za tu tragediju saznala ovih dana. Skoro dvije godine za njega i njegovu braću ova država nije mogla pronaći smještaj.

U Slavonskom Brodu sredinom prosinca u dobi od 20 mjeseci u bolnici Dr. Josip Benčević preminuo je dječak. Javnost je za to saznala ovih dana kada je u medije procurila informacija te je otkriveno da je dječak odmah nakon rođenja, kao i njegova braća, trebao biti oduzet roditeljima, koji se, prema procjeni struke, zbog intelektualnih teškoća ne mogu adekvatno brinuti o njima.

No sustav ih skoro dvije godine nije izuzeo iz obitelji. Zašto? Nije uspio pronaći mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim obiteljima.

Od čega je umro dječak?

Ravnatelj bolnice Josip Samardžić potvrdio je da nije bilo tragova nasilne ili sumnjive smrti.

"13. prosinca zaprimili smo poziv djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije da dovoze dijete u dobi od godinu i osam mjeseci. Nakon reanimacije u transportu, na hitnom prijamu dočekao ga je tim za reanimaciju i pedijatri. Nastavljeno je s reanimacijom po službenom protokolu, a nakon sat vremena reanimacije proglašena je smrt", rekao je Samardžić. Naglasio je da je dijete dovezeno bez vidljivih vanjskih znakova traume, nije bilo zapušteno, dovezeno je u čistoj odjeći.

"Uzrok smrti je kardiorespiratorna insuficijencija nepoznatog uzroka. Obdukcija je napravljena, očekuju se još samo histološki nalazi", poručio je ravnatelj.

Što je rekla policija?

Policija istraživanjem nije utvrdila elemente kaznenog djela - tragova nasilja nije bilo. Izvješće su poslali Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

"O uzroku smrti izvijestit ćemo čim se analizira medicinska dokumentacija", poručili su.

Majka je dosad rodila devetero djece

42-godišnja majka u prijašnjem je braku, u razdoblju od 2005. do 2012. godine, rodila četvero djece te su ta djeca od 2013. u sustavu socijalne skrbi, u udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima, a majka je lišena roditeljske skrbi.

U vezi sa sadašnjim partnerom majka je rodila petero djece, najstarije dijete rođeno je 2016. godine i već duže vrijeme živi kod udomitelja. Troje djece, u dobi od tri i četiri godine te uz njih i preminuli dječak, živi s njima, a 5. siječnja majka je rodila i peto dijete, koje je još u bolnici, otkrio je Jutarnji list. 

Što će biti s dvojicom dječaka koji žive s njima, kao i djetetom koje je majka nedavno rodila?

"Za svu je djecu u tijeku aktualni prijedlog sudu za oduzimanje prava roditeljima za život s djetetom. Pronađene su udomiteljske obitelji ako bude takva odluka suda. Uvijek može doći do situacije da ako se rizici obitelji smanje, djeca ostanu živjeti u obitelji, uz daljnje praćenje sustava socijalne skrbi kako bi se na vrijeme reagiralo ako se situacija promijeni", rekla je u utorak Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica Zavoda za socijalni rad za Dnevnik Nove TV.

Što je neobično u ovome?

Sada, nakon dječakove smrti, nakon skoro dvije godine, ipak je pronađen smještaj za preostalu djecu. Zašto nije prije? To nikome normalnom nije jasno. 

Hoće li biti kontrole?

Inspekcija je u utorak poslana na teren i u Zavod za socijalni rad i k svim pružateljima usluga koji su bili dio postupka i kad stigne nalaz, javnost će biti obaviještena, rekao je ministar Piletić.

Što će kontrola otkriti?

Iskreno ne znamo, ali poučeni dosadašnjim slučajevima, saželi bismo to u jednu rečenicu - sve je išlo po protokolu i sve je u redu. 

Kada je pokrenut postupak?

Postupak oduzimanja prava roditeljima da žive s djetetom pokrenut je na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu još u travnju 2022., ubrzo nakon što se preminulo dijete rodilo. Postupak nije okončan jer stručni tim nekadašnjeg centra za socijalnu skrb Slavonski Brod cijelo to vrijeme nije dostavio ključni podatak za sud - gdje će dijete nastaviti živjeti nakon što se oduzme roditeljima. Tu informaciju sudska odluka obvezno mora sadržavati.

Što je u utorak rekao ministar Piletić?

"Ni u jednom trenutku nije bilo elemenata da se to dijete žurno izdvoji iz obitelji", poručio je u utorak resorni ministar Marin Piletić.

"Zavod za socijalni rad pokrenuo je postupak da se roditelje liši prava na stanovanje. Sud donosi odluku, ročište je zakazano za 12. veljače, ali ovaj proces koji govori o lišavanju prava na stanovanje nema veze sa žurnom mjerom izdvajanja djece. Ja ne mogu odlučivati kada će koji sud i sudac zakazati ročište za postupke koje po službenoj dužnosti traže socijalni radnici. Ostala djeca iz ove obitelji nakon ovog će ročišta biti smještena u udomiteljske obitelji koje su socijalni radnici našli", rekao je ministar.

Što je ustvari rekao Piletić?

Ministar je ustvari rekao da njegov sektor kao i on nije kriv i da je sve ustvari u redu. Piletić je ustvari obmanuo javnost i prebacio lopticu i odgovornost na pravosuđe i njihovu sporost konkretno u ovom slučaju. 

Nije ministar ništa slagao, ali je prešutio ono ključno. Da je mjesta u domovima ili udomiteljskim obiteljima odmah bilo, a ne samo u jednom trenutku tijekom tih svih silnih mjeseci, djeca bi unatoč sporosti suda već bila izuzeta iz obitelji. Sud ne može donijeti odluku o izdvajanju djece dok mu centar ne dostavi podatak o tome gdje će djeca biti smještena nakon što ih se oduzme roditeljima. 

U ovom slučaju sve se loše poklopilo, nedostatak mjesta za djecu pa onda kada je smještaj napokon pronađen, sporost sudstva presudila je to djeci. 

Problemi sa smještajnim kapacitetima

Piletić je priznao kako postoje poteškoće sa smještajnim kapacitetima. Rekao je kako ove godine planiraju proširiti kapacitete za 200 dodatnih smještajnih jedinica te kako je u utorak potpisao suglasnost za darovanje stana za potrebe smještaja djece i obitelji u riziku u centru Zagreba. Šteta što to nije napravio ranije, pa bi možda i situacija ove djece bila drukčija.

Tko je onda na kraju kriv?

Živimo u Hrvatskoj i nitko nije kriv. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene