Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što s Imunološkim?

Dok očajni radnici jedva krpaju kraj s krajem, ministar se šali: Vlada će novac naći 'evo, tu iza, na kružnom toku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lidija se, kao i ostalih 180 radnika Imunološkog, posljednja 4 mjeseca snalazi kako god zna.

Tjedan dana nakon što je država preuzela odgovornost za Imunološki zavod, za 180 radnika sve je ostalo isto. Unatoč direktnim obećanjima ministara u Vladi, plaće još uvijek nisu dobili.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

Proces preoblikovanja u državnu ustanovu trebao bi biti gotov tijekom tri mjeseca, a radnici do tada strahuju da bi im tvrtka mogla otići i u stečaj.

'Ja sam u minusu zato što me je ova država gurnula u minus. Ostalo mi je još nekakvih 500 kuna, da ne uđem u crveno. Plaće danas nema unatoč svim obećanjima', kaže nam Lidija Jagarinec, sindikalna povjerenica EKN-a Imunološkog zavoda. U međuvremenu, minus na računu se popeo na skoro 12 tisuća kuna. Lidija se, kao i ostalih 180 radnika Imunološkog, posljednja 4 mjeseca snalazi kako god zna.

'Nikako se ne pokrivam. Čujte, žicam novce od tate, mame, muž ima plaću pa se nekako krpamo. Kako se pokrivam - nikako', dodaje Jagarinec. Vlada je prije tjedan dana odlučila da će preuzeti brigu o Imunološkom zavodu.

'Od te odluke ja ne mogu platiti račune, ja ne mogu apsolutno ništa učiniti', rekla je Jagarinec o tome.

Sinidkati: Zadovoljni smo odlukom Vlade oko Imunološkog zavoda

'Ja sam u dnevnoj komunikaciji s Upravom i mislim da će se za već nekoliko dana sigurno jedna ili dvije plaće isplatiti na osnovi pozajmice koju smo osigurali', rekao je pak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.  Priča koju su radnici, nažalost, čuli već nebrojeno puta.

'Dobila sam dojavu od samog ministra da su nekakve pozajmice uspjeli riješiti i da će plaća biti isplaćena u petak, dakle 31.7. Od 31.7. do danas je prošlo tjedan dana, mi nikakve plaće vidjeli nismo', rekla je Jagarinec o najavama ministra.

Država bi Imunološki trebala preoblikovati u roku od tri mjeseca. No, 1. rujna, kada na snagu stupa novi Stečajni zakon, Imunološkom kao dioničkom društvu prijeti stečaj, jer tri mjeseca za redom nisu isplaćivane plaće. 'Imunološki neće ići u stečaj, kao što sam rekao, mnogi su ga uništavali 20 godina. Mi ćemo ga spasiti', rekao je o tome ministar Vrdoljak. Da se Zakon neće primjenjivati tako striktno uvjerava i odvjetnik Mićo Ljubenko, koji je i sam radio na njegovoj izradi.

'Ne treba očekivati da će drugog rujna, figurativno rečeno, firme koje zadovoljavaju uvjete doslovno pasti u stečaj', kaže Ljubenko.

Dok očajni radnici jedva krpaju kraj sa krajem, na naše pitanje gdje će Vlada naći 100 milijuna kuna za izgradnju novih proizvodnih pogona, ministar Vrdoljak našao je vremena i za šalu.

'Evo, tu iza, na kružnom toku', dobacio je Vrdoljak. Za tjedan dana, ako se stanje ne promijeni, radnici će biti bez točno pet zarađenih plaća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene