Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISPUNJEN LISINSKI

Što kažu sudionici komemoracije za Praljka: Rojs bi pio otrov, Hebrang pričao o agresiji Armije BiH na Hrvatsku

Andrija Hebrang i Ljubo Ćesić Rojs (Foto: Dnevnik.hr)
Andrija Hebrang i Ljubo Ćesić Rojs (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrija Hebrang i Ljubo Ćesić Rojs (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Na komemoraciji za Slobodana Praljka bilo je puno poznatih lica iz hrvatskog javnog i političkog života

Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, prije početka komemoracije rekao je za Novu TV da nije bilo generala Praljka i hrvatskih branitelja, danas ne bi bilo Hrvatske.

Pročitajte i ovo Komemoracija za novinara Inoslava Beškera Inoslav Bešker Komemoracija za novinarskog erudita i profesora: "Bio je naš čuvar od gluposti'' Slika nije dostupna Oko Lisinskog i u Novom Zagrebu Posebna regulacija prometa zbog komemoracije Slobodanu Praljku

"General Praljak istinski je heroj Domovinskog rata, čovjek koji je nepravedno osuđen, koji je samo želio istinu i čovjek koji se izdigao iz svoje slobode, iako je za nekoliko godina trebao biti na slobodi. Još je jednom pokazao da su mu hrvatski narod, hrvatski branitelji, Hrvatska Republika, Bosna i Hercegovina i Hrvati u BiH iznad svega. Poslao je svima nama poruku na koji se način treba boriti za svoj narod i svoju državu", rekao je Brkić.

Na pitanje novinara je li i državni vrh trebao biti na komemoraciji, Brkić nije izravno odgovorio. "Svatko tko osjeća Hrvatsku, Domovinski rat i hrvatske branitelje danas je tu. Oni koji nisu imaju svoje razloge za to i to morate njih pitati", rekao je Brkić.

"Ako nađu papir, svi ćemo popiti otrov"

Ni Ljubo Ćesić Rojs nije kritizirao državni vrh zbog nedolaska na komemoraciju. "Politika ima svoje, a ovo smo organizirali mi, njegovi kolege i suborci", rekao je Rojs koji je rekao da komemoracijom žele pokazati cijelom svijetu da stoje uz svoje suborce. 

"Neka nađu bilo kakav papir, ako je general Praljak potpisao bilo kakvu zapovijed da se počine zločini, onda ćemo i svi mi popiti otrov i počiniti isto kao i general Praljak", rekao je Rojs, dodajući da takvog papira nema ni za Praljka, ali ni za Franju Tuđmana, Gojka Šuška, kao ni za Janka Bobetka.  

"Brinuo je i u jeku najveće agresije Armije BiH na Hrvatsku"

Andrija Hebrang rekao je da to što nisu došli pokazuje da nisu zreli političari. Hebrang, naime, kaže da osuda koja mu je izrečena nije pravomoćna niti je pravno dovršena. "Tako da on nije umro kao ratni zločinac nego kao čovjek kojem je bila u tijeku izricana osuda", rekao je Hebrang, koji je hvalio Praljka kao časnog i humanog čovjeka. 

"Bezbroj puta me pitao da li postupamo prema zarobljenicima, bolesnicima i ranjenicima muslimanske strane jednako kao i prema našima. Uvijek se brinu da njima bude dobro, pa čak i u jeku najveće agresije Armije BiH na jug Hrvatske dolinom Neretve, kad su htjeli izbiti na Jadransko more, smo korektno zbrinjavali njihove ranjenike i liječili ih. A da ne kažem da smo zbrinuli stotine tisuća izbjeglica iz Bosne i Hercegovine. Prema tome, general Praljak ostaje častan i dostojanstven čovjek koji je branio opstojnost hrvatskog naroda u BiH i zadnji čovjek koji bi počinio bilo kakvo nedjelo u ratu", rekao je Hebrang.

General Ivan Tolj rekao je da je došao komemorirati smrt velikog čovjeka i junaka koji je svoj život žrtvovao u Haagu da bi pobijedila istina i da bi hrvatski narod imao pravo na budućnost. 

Zrinskog i Frankopana isto su smatrali zločincima

"Neki ga smatraju ratnim zločincem. Međunarodni tribunal smatra ga ratnim zločincem, ali ja bih podsjetio da su i Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana 1671. godine smatrali velikim zločincima. A povijest je potvrdila da oni nisu zločinci, da su i u ona teška vremena borili se za slobodu hrvatskog naroda. I mi ih danas slavimo. Ti koji govore ne znaju da je povijest malo dugotrajnija nego što oni misle. Tumačenje ovakvih događaja ad hoc nije dobro i stvari treba postavljati na pravo mjesto", rekao je Tolj.

Na komemoraciju je došao i Luka Bebić, nekadašnji predsjednik Sabora, koji je rekao da je došao odati počast generalu i velikom humanistu, čovjeku koji je značio puno u oružanim snagama, ali i u hrvatskoj kulturi i koji je omogućio da se "nekoliko stotina tisuća Bošnjaka i Hrvata i drugih, preko teritorija koje je branilo Hrvatsko vijeće obrane, upute na Jadran u naše hotele i bolnice".

Presudu Praljku, ali i ostalima, Bebić je nazvao nepravednom i neprihvatljivom. Iako isprva nije htio komentirati to što na komemoraciji nije bilo nikoga iz državnog vrha, Bebić je rekao da on kao čovjek ne može da se ne pokloni uspomeni na generala Praljka.

"Da sam predsjednik Sabora, došao bih"

"Da sam predsjednik Sabora, ja bih kao osoba došao, bez obzira kakva bi bila nečija odluka. Jer u ovakvim stvarima kad treba odati poštovanje i kad se treba pokloniti časnoj i viteškoj uspomeni generala Praljka, za mene nikakve zabrane ne bi imale učinak", rekao je Bebić.

Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago također je došao na komemoraciju za Praljka, za kojeg je rekao da je bio vojnik do zadnjeg časa.

Za Haški sud rekao je da je bio "ispričnica svim europskim zemljama koje su se teško ogriješile o Hrvatsku devedesetih godina" te da je u dobroj mjeri bio sredstvo za mijenjanje povijesti.

"Hrvatska je dio europske zajednice, hrvatski političari dužni su poštivati odluke Haškog suda i mi svi ostali građani morali bismo poštivati odluke glavnog Haškog suda i svih drugih sudova. Ali isto tako nam je jasno da je ovdje napravljena ogromna nepravda i revizija povijesti u tim segmentima. Nijedan građanin RH koji voli svoju domovinu ne može se s tim složiti", rekao je Bago.

Thompson: "Ne smijemo bježati od politike"

Komemoraciji Slobodana Praljka prisustvovao je i pjevač Marko Perković Thompson.

"Ne možemo graditi društvo na nepravdi“, kazao je Thompson i dodao kako nije dobro poznavao generala Praljka, ali su se nekoliko puta čuli dok je bio optužen te je pratio njegov rad.

Na pitanju ima li danas u Lisinskom mjesta političkim porukama, Thompson je poručio kako ne smijemo bježati od politike.

„Politika mora sudjelovati u svemu pa tako i u ovome. Ovdje je mjesto svima koji poštuju sve ono što je stečeno u Domovinskom ratu pa i državnom vrhu“, kazao je Marko Perković Thompson.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene