Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izborna matematika

Izbori su sve bliže: Znate li što je točkasta koalicija?

Ilustracija - Građani izlaze na parlamentarne izbore
Ilustracija - Građani izlaze na parlamentarne izbore Foto: Niksa Duper/Cropix
Izborna matematika važna je stvar u predizbornim savezništvima, a kada je riječ o tome tko će s kime na parlamentarnim izborima za nekoliko tjedana, zvijezda je već sad točkasta koalicija.

Novi saziv Sabora, sad se zna, hrvatski građani i građanke birat će na proljeće. Još se čeka točan datum izlaska na birališta, no pripreme za parlamentarne izbore već su krenule.

Stranke već neko vrijeme slažu kadrovske križaljke, a najjači tabori slažu točkaste koalicije, odnosno koalicije sa strankama ne na
nacionalnoj razini, nego u pojedinim izbornim jedinicama.

  Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Tema korupcija i pravosuđe Demontaža Sabine Tandare Knezović: Pogledajte oko kojih je pitanja najviše zaiskrilo među gostima

Tko će s kime?

Nakon što je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković napokon javno obznanio da će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za Europski parlament, kazao je i da će HDZ na njih izaći s konceptom točkaste koalicije.

"U pogledu lista i koalicije u pojedinim županijama imat ćemo na listama naše pouzdane partnere s kojima smo i do sada surađivali. Na listama će biti ljudi koji su cijelo ovo vrijeme bili s HDZ-om u svim zahtjevnim i složenim procesima s kojima smo se suočavali. Oni koji vrijeđaju HDZ zasigurno neće biti ti s kojima ćemo razgovarati", rekao je, između ostalog, za Dnevnik Nove TV potpredsjednik Vlade i ministar branitelja te budući nositelj liste HDZ-a na izborima za Sabor u sedmoj jedinici Tomo Medved.

U točkastu koaliciju trebali bi i SDP i Možemo!. Detalji se, kažu, još dogovaraju, a razgovori se vode na sve strane. Cilj im je oslabiti HDZ u četvrtoj, petoj, sedmoj i devetoj izbornoj jedinici. ''Naši mandati zajedno sa SDP-ovima oduzimaju mandat točno onome kome treba oduzeti", kazala je za Dnevnik Nove TV kandidatkinja za premijerku, saborska zastupnia i koordinatorica Možemo Sandra Benčić.

Možemo! je još lani u lipnju donio odluku o samostalnom izlasku na izbore, uvjeren da će na taj način više motivirati birače i povećati odaziv na birališta što smatra ključnim za svrgavanje HDZ-a s vlasti. SDP još nema nositelje lista, ali imaju koordinatore diljem Hrvatske, a od utorka počinje sastanke s potencijalnim partnerima za izbore na području cijele Hrvatske i razgovore s Možemo! vezano uz točkastu koaliciju.

Koalicije za obje strane političkog spektra, i desnu i lijevu, znače bolju pregovaračku poziciju u postizbornim pregovorima s drugim strankama koje osvoje saborske mandate, a time i veće šanse za osvajanje vlasti.

  Pročitajte i ovo Ilustracija portal Moja mirovina Zanima vas kolika će vam biti mirovina? Pomoću ovog kalkulatora možete je izračunati sami

Točka pod upitnikom

U posljednjim izbornim ciklusima kao alternativa klasičnoj predizbornoj koaliciji pojavila se takozvana točkasta koalicija, gdje stranke izlaze na zajedničkoj listi samo u nekim izbornim jedinicama, obično u onima u kojima jedna ili obje samostalno ne bi mogle prijeći prag.

Tako je moguće da neki istaknuti pojedinci manjih stranaka budu na listi primjerice SDP-a, i to na ulaznim mjestima, a da njihove stranke ne moraju nužno biti dio šire koalicije. 

Možemo! želi ići samostalno tamo gdje je snažan, a to je u prvom redu Zagreb s prvom, drugom i šestom jedinicom, te u Rijeci i Splitu, dakle osmoj i desetoj jedinici, dok partnerstvo traži ondje gdje je slabiji, a to su Slavonija, dio Dalmacije i Lika.

Pročitajte i ovo Ilustracija DIGITALIZACIJSKI JETI Elektronsko glasanje u Hrvatskoj: Je li napokon došao kraj ubacivanju listića u kutije?

Pročitajte i ovo Ilustracija DEMOKRACIJA NA DJELU Treba li sniziti dobnu granicu za pravo glasa? ''Mladi mogu dati svoj obol demokraciji, imali 16 ili 19 godina, ali potrebno je ispuniti par preduvjeta''

Točkaste koalicije sjetio se već na parlamentarnim izborima 2020. SDP, a poslužio HDZ koji je tada koalirao s HSLS-om i HDS-om Ključno je postići što veću izlaznost na izbore i uvjeriti birače da njihov glas neće biti bačen.

Nekima može biti teško riješiti se bojazni da će se njihova snaga na zajedničkoj listi izgubiti, no i zato je važna mogućnost preferencijalnog glasanja. Birači, naime, na glasačkom listiću mogu označiti kandidatkinju ili kandidata kojem daju prednost pred ostalima, a time unutar zajedničke liste podršku dobiva ne samo konkretna osoba, već i konkretna stranka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene