Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studiranje u RH

Što brucoši trebaju znati: Novosti koje čekaju nove studente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se studenti užurbano pripremaju za ljetne rokove, oni koji će to tek postati osluškuju novosti vezane uz studiranje.

Odlukom Senata smanjen je broj slobodnih mjesta za upis u prvu godinu. Čeka se i odluka Ministarstva hoće li ona biti besplatna za sve redovite studente, njih gotovo 11 tisuća. U novoj akademskoj godini, 12410 slobodnih klupa čeka buduće studente. U usporedbi s ovom, gotovo 200 mjesta je manje.

Pročitajte i ovo Najpoželjniji fakulteti Deset najpoželjnijih Vode li se maturanti razumom ili osjećajima pri odabiru fakulteta? Dnevnik Nove TV donosi odgovore Slika nije dostupna STARE KVOTE Interesa ima i deset puta više, ali ovaj hrvatski fakultet smije upisati samo 50 brucoša

Maturanticu Josipu to ne zabrinjava. 'Mislim da to dobrim učenicima i onima koji su navikli na učenje neće predstavljati problem, budući da posjeduju znanje potrebno za upis na fakultet', kaže Josipa. 'To smanjenje su najviše participirali društveni studiji, društvena područja, dok su manje korekcije išle gore-dolje, ovisno o studijima', poručio je Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Budućih učitelja tako će na prvoj godini biti plus 20. Josipina buduća školska adresa, fakulteti prirodnih znanosti, ukupno prima 27 studenata manje. Daleko više mjesta su ukinuli društveno-humanistički studiji, njih 153.

Osim brige hoće li upisati željeni fakultet, budući brucoši još čekaju odluku Ministarstva hoće li besplatno studirati prvu godinu. Povećanja školarina neće biti. One koji se uhvate knjige očekuje nesrazmjer u predavaonicama fakulteta. Idealan omjer profesora i studenata je 1 naprema 30. No kod nas je broj studenata i dvostruko veći.

'Teško se obnavljamo, popunjujemo se s mladim novacima, asistentima, zbog restriktivnih uvjeta u proračunu', dodao je rektor Bjeliš. Natječaj za upis studenata kreće u travnju, kada se očekuje i konačno da ili ne besplatnom školovanju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene