Hrvatski državljanin Stjepan Prnjat, koji je prošli tjedan uhićen u Sloveniji u međunarodnoj operaciji razbijanja kriminalne organizacije koja je krijumčarila narkotike iz Južne Amerike, ostaje po odluci suda do daljnjega u pritvoru, potvrdio je u srijedu za slovensku tv postaju POP-TV odvjetnik Luka Fabiani dodavši da se njegov klijent protivi izručenju Hrvatskoj zbog navodne "medijske hajke".

Galerija


Odvjetnik Fabiani kazao je da će se na odluku okružnog suda u Ljubljani o produljenju pritvora u ime svog klijenta žaliti na vrhovni sud te da je moguć i zahtjev za zaštitu zakonitosti.

Vezani članci Stjepan Prnjat (Foto: Arhiva/Marko Lukunic/Pixsell) Prnjat preko odvjetnika poručio: "Ne zovite me Escobar, ne želim da me se povezuje s višestrukim ubojicom" Putevi droge od Paname do Hrvatske  (Foto: Dnevnik.hr) Putevi droge: Kako je 100 kilograma kokaina u organizaciji "hrvatskog Escobara" završilo u Rijeci

Po navodima policije, o izručenju Hrvatskoj Prnjata, za kojim je raspisan europski uhidbeni nalog, odlučivat će nadležni slovenski sud.

No izručenje Stjepana Prnjata, uhićenog prošlog tjedna u međunarodnoj policijskoj akciji kodnog imena "Nana", moglo bi se otegnuti, a njegov odvjetnik potvrdio je u srijedu da se optuženi Prnjat protivi ekstradiciji.

"Gospodin Prnjat se ne slaže s izručenjem", kazao je u srijedu za Slovensku tiskovnu agenciju STA ljubljanski odvjetnik Luka Fabiani dodavši kako Prnjat smatra da je u Hrvatskoj unaprijed stigmatiziran jer je već ranije bio osuđen za slična kaznena djela te da je riječ o "medijskoj hajci" zbog koje u Hrvatskoj ne bi mogao računati na objektivan tretman u pravosudnom postupku. Odvjetnik je dodao da smatra da možda postoje i pravni razlozi zbog kojega bi postupci protiv Prnjata zato mogli teći pred slovenskim, a ne hrvatskim sudstvom.

Za Prnjatom, koji je hrvatski državljanin, raspisan je europski uhidbeni nalog čijih se pravila kao članice EU-a drže i Slovenija i Hrvatska.

Prema načinu kako funkcionira primjena europskog uhidbenog naloga te propisima koji reguliraju međusobnu pravnu pomoć, ako se tražena osoba za kojom je raspisan uhidbeni nalog složi s izručenjem, o zahtjevu države koja ga traži treba odlučiti u roku deset dana, a ako suglasnosti nema, onda je pravomoćnu odluku potrebno donijeti najkasnije u roku 60 dana.

Postupak predaje Prnjata Hrvatskoj vodi okružni sud u Ljubljani, koji je za njega odredio pritvor i odbio žalbu na određivanje pritvora koju je uložio Prnjatov odvjetnik.

Hrvatska policija je u sklopu akcije "Nana" razbila krijumčarski lanac i zaplijenila 100 kilograma kokaina, kojeg su osumnjičeni pripadnici zločinačke organizacije krijumčarili iz Južne Amerike u Europsku uniju preko Hrvatske.

MUP je krajem prošlog tjedna objavio da da je policija u srijedu započela s uhićenjima te da je na području Hrvatske i Slovenije uhićeno osam osoba.

Među uhićenima su 48-godišnji državljanin Španjolske, 43-godišnji dvojni državljanin BiH i Nizozemske te šest hrvatskih državljana starosti od 39 do 59 godina.

Kasnije se neslužbeno doznalo da je među uhićenima Stjepan Prnjat, kojeg se spominjalo još 2007., kad su istražitelji objavili da su razbili lanac krijumčara heroina i kokaina, razgranat po Europi, uključujući i Hrvatsku.

USKOK tereti Prnjata da je za 3 tisuće eura po kilogramu iz Kolumbije kupio 100 kilograma kokaina te ih s osmero pomagača preko Rijeke pokušao dopremiti u Zagreb.

Sto kilograma kokaina policija je proteklog petka zaplijenila u riječkoj luci, a bio je pakiran u hermetički zatvorenim metalnim kutijama i skriven među dvije tone metalnog otpada. Otkriven je zahvaljujući redovitom profiliranju rizika kontejnerskog prometa, objavio je MUP u subotu na konferenciji za novinare.

Međunarodna suradnja policijskih i pravosudnih tijela, od ukrcaja tereta u Panami i njegova prijevoza do koordinirane akcije uhićenja u četiri države, trajala je više od godinu dana, a koordinirana je iz zapovjednog centra u Zagrebu.

Hrvatska je policija u ovoj akciji razbijanja lanca krijumčara droge surađivala s američkom agencijom DEA, Europolom i policijama iz Njemačke, Austrije, Slovenije te Nizozemske, Italije, Paname, Španjolske i Kolumbije. (Hina)