Vlada je odbila navode iz oporbene interpelacije o radu Vlade u vezi nedovoljne zaštite građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura te Saboru predložila da je ne prihvati.


Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je na sjednici Vlade da odbijaju navode iz interpelacije Kluba Hrvatskih suverenista, u vezi nedovoljne zaštite građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura kao službene valute, jer je Vlada pravovremeno donijela učinkovite mjere zaštite potrošača, čijom provedbom je osigurana adekvatna zaštita građana od neopravdanog povećanja cijena zbog uvođenja eura.

"Vlada je također, prema Zakonu o uvođenju eura, Zakonu o zaštiti potrošača te Zaključku o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, sugerirala pojačane inspekcijske nadzore kojima je cilj zaštita ekonomskih interesa potrošača", dodao je.

Također, Vlada ima razvijene mehanizme za javnu objavu poslovnih subjekata koji krše načela zaštite potrošača i zabrane neopravdana povećanja cijena, kao i objavu poslovnih subjekata koji su pristupili etičkom kodeksu, a krše njegova načela.

Davor Filipović Stižu "bijele liste" za usporedbu cijena u trgovinama

Ilustracija Trgovci odgovorili, ali ne onako kako je Filipović zamislio: "Proziva nas se za varanje"

Najavio je da će ovoga tjedna biti predstavljen "mehanizam za praćenje cijena u maloprodaji", čime će se dodatno omogućiti građanima da vide "tko su trgovački lanci koji su korektni prema njima, koji su voljni pokazati sve cijene, a koji ne žele na takav način funkcionirati", rekao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju