Od vrtića do fakulteta - što će se i kako učiti definirano je u Strategiji obrazovanja.


Ključni dokument hrvatskog obrazovanja – Strategija obrazovanja, iako je prihvaćena prije tri godine u Hrvatskom saboru, nikako da zaživi.

Vezani članci Slika nije dostupna Jovanović: Ministarstvo ne razmatra opciju ukidanja državne mature Slika nije dostupna Što će biti s obrazovanjem i znanosti u Hrvatskoj? Ovo je strategija...

Odlazak u školu sa šest godina, osnovna škola od devet godina, manje učenja napamet, bolji uvjeti u školama. Sve je to obećavala Strategija obrazovanja. 250 stranica potvrđeno je u Saboru prije tri godine, no u školama se nije promijenilo ništa.

Stiže novih 150 stranica. Nacrt Akcijskog plana izradio je novi tim za Strategiju, na čelu s Dijanom Vican. Smijenjeni voditelj Strategije Neven Budak kritizira - drastično se promijenio sadržaj.

''Mogu reći da je Strategija bitno izmijenjena i da to ima vrlo malo veze sa Strategijom koju je Hrvatski sabor usvojio'', rekao je Budak.

Novinari portala srednja. hr usporedbom dvaju dokumenata zaključili su da akcijski plan ima trećinu mjera manje, ukinuto je 11 ciljeva.

"Podcilj osiguravanja podrške djeci romske nacionalne manjine je izbačen. Izbačena je mjera iz Strategije koja predviđa savjetovanja učenika, roditelja i drugih profesora u školi na satovima razredne zajednice kako pristupiti djecu s teškoćama", kazala je Dora Kršul, novinarka portala srednja.hr

S tim se ne slaže član Povjerenstva, Ivica Kostović. Tvrdi - ovo je tek nacrt plana.

"To nitko nije analizirao. Nekom se učini da jedna mjera ne odgovara Strategiji, pa neke stvari su se po Strategiji trebale provesti, pa se nisu. Mjere su mjere, ništa puno ne odudaraju", rekao je Kostović.

Dio članova Povjerenstva - Vedran Mornar, Pero Lučin i Slobodan Uzelac potvrdili su za Novu TV da se protive drastičnim izmjenama.

"Nedopustivo, neprihvatljivo i osobno se ne samo ja nego dio članova Povjerenstva zalagao da se to ne dogodi", kazao je Uzelac.

Povjerenstvo je imenovao premijer, no iz Ministarstva obrazovanja proučili su da će sve materijale ministrica Divjak pregledati čim se vrati s putovanja iz Nizozemske.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju