Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važan propis

Stiže novi zakon o povlasticama u prometu: Pogledajte što se i za koga mijenja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila novi Zakon o povlasticama u prometu kojim se osobama s invaliditetom olakšava ostvarivanja prava kroz digitalizaciju i centraliziranje sustava za izdavanje iskaznica.

Zakon o povlasticama u prometu osobama s invaliditetom olakšava ostvarivanja prava kroz digitalizaciju i centraliziranje sustava za izdavanje iskaznica.

"Zakonom se osigurava izdavanje iskaznica bez naknade za korisnike te se samim time olakšava ostvarivanje prava za sve korisnike povlastica", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Najveća je promjena, istaknuo je, uvođenje nacionalne iskaznice i EU iskaznice za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom iz područja mobilnosti.

Time se osigurava provedba EU strategije "Unija ravnopravnosti: Strategija o pravima osoba s invaliditetom za razdoblje 2021.-2030.".

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Ljudska prava Praksa iz mračnog doba prešutno živi i danas: Žene s invaliditetom su žrtve prisilne sterilizacije

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Rušenje predrasuda Reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom: ''Prilagođavanje i opremanje ambulanti te educiranje osoblja element je oko kojeg ne smijemo raditi kompromise''  

Novac za uspostavu novog sustava te za izdavanje iskaznica osiguran je kroz projekt "Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti" koji se financira kroz NPOO.

Zakonom se uspostavlja i uređuje i način vođenja i sadržaj Središnjeg registra prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti i način prikupljanja podataka, a kao nositelj javne ovlasti određuje se Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene