Veliko poboljšanje s malo novca. Da se i to može, dokazali su u KBC-u Rijeka. Projektom bolničkih putovnica za osobe s poremećajem iz spektra autizma, takve će osobe i njihovi skrbnici lakše i bezbolnije proći kroz bolnički sustav i dobiti još kvalitetniju zdravstvenu skrb.

Galerija


U bolničkoj putovnici trebali bi se naći svi važni podaci. Vidljivi su svima u sustavu, a mogu se očitati i iz QR koda. Od nemjerljive je to važnosti nađe li se osoba s poremećajem iz spektra autizma pogotovo na bolničkom liječenju.

Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 5
Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Vezani članci Doniranje krvi - 3 Apel iz riječkog KBC-a: "Zalihe traju samo pet dana. Imamo pojačanu potrebu za krvnim grupama A i 0'' Mozak/Ilustracija (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Što je autizam? "Spektar uspoređujem s izvanzemaljcem koji je sletio na Zemlju i mora se uklopiti, iako mu često nije jasno što i zašto Zemljani rade"

"Točno za svako dijete roditelj napiše određene podatke koji su bitni u smislu hranjenja, usitnjavanje hrane, da li dijete jede samo ili mu treba pomoći, da li odlazi samo na toalet ili mu treba pomoć, ili pelene“, ističe Nataša Kuntić iz Udruge za skrb autističnih osoba.

Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 5
Nataša Kuntić (Foto: DNEVNIK.hr)

Osim roditeljima, putovnice će uvelike olakšati i liječnicima i sestrama. "Odmah mu se otvori i dostupni su mu svi podaci gdje su navedene upravo specifičnosti kako pristupiti pacijentu, koji je najbolji način, kako on iskazuje na primjer ako se uznemiri, kako ga smiriti“, objašnjava koordinator projekta izrade putovnica Dragan Lovrović.

Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 5
Dragan Lovrović (Foto: DNEVNIK.hr)

Cijeli zdravstveni karton pacijenata odmah će biti vidljiv u svim zdravstvenim ustanovama. "Što bi onda bilo i nama jednostavnije jer znaju koju terapiju dijete prima, što je djetetu potrebno, koje su bile inače rađene neke druge zdravstvene usluge“, dodaje Kuntić.

Značajni iskoraci mogući i bez puno novca

Putovnica bi mogla biti od koristi i izvan zdravstvenog sustava. "Osoba se može naći u prilici da je negdje, kako su to neverbalne osobe uglavnom, da je negdje na ulici se našla sama, netko od službenih osoba može kad vidi tu putovnicu skenirati kod, vidi adresu, kontakte“, tvrdi Lovrović.

Bolnička putovnica rezultat je rada novoga tijela, Koordinacije za bolesnike i udruge bolesnika, čiji je zadatak upravo bolja komunikacija između pacijenata i KBC-a, doznaje novinarka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 5
Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Zapravo kao primjer pokazuje da se značajni iskoraci mogu učiniti i bez velikih financijskih investicija“, rekao je ravnatelj KBC-a u Rijeci Alen Ružić.

Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 5
Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Detektirani su problemi, mogućnosti za poboljšanje, iskomunicirani su sa nadležnima u KBC-u“, kazao je pak predsjednik navedene Koordinacije Sandi Bujan Cvečić.

Idući projekt već je spreman za jesen. Osvješćivat će građane o važnosti doniranja organa i transplantacije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju