Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sadrži podatke i o ponašanju djeteta

S malo novca veliko poboljšanje. KBC Rijeka uvodi bolničke putovnice za osobe s autizmom: "Tako znamo što je djetetu potrebno"

Aktualno Galerija Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 5 Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 5 Foto: DNEVNIK.hr Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 4 Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 4 Foto: DNEVNIK.hr Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 3 Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 2 Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 1 Galerija 1/7 >>
Veliko poboljšanje s malo novca. Da se i to može, dokazali su u KBC-u Rijeka. Projektom bolničkih putovnica za osobe s poremećajem iz spektra autizma, takve će osobe i njihovi skrbnici lakše i bezbolnije proći kroz bolnički sustav i dobiti još kvalitetniju zdravstvenu skrb.

U bolničkoj putovnici trebali bi se naći svi važni podaci. Vidljivi su svima u sustavu, a mogu se očitati i iz QR koda. Od nemjerljive je to važnosti nađe li se osoba s poremećajem iz spektra autizma pogotovo na bolničkom liječenju.

Pročitajte i ovo Provjereno: Centar za autizam Split - 3 Što sad? Smješteni su u vlažnim prostorijama bez prozora, sve ih je više, a sada se javio i novi problem: "Ovo se može nazvati i zlostavljanjem" Ilustracija Izvještaj policije Otkriven uzrok ozljeda bebe iz pulske bolnice: Roditelji curicu doveli s teškim ozljedama glave

Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 5 Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Točno za svako dijete roditelj napiše određene podatke koji su bitni u smislu hranjenja, usitnjavanje hrane, da li dijete jede samo ili mu treba pomoći, da li odlazi samo na toalet ili mu treba pomoć, ili pelene“, ističe Nataša Kuntić iz Udruge za skrb autističnih osoba.

Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 5 Nataša Kuntić (Foto: DNEVNIK.hr)

Osim roditeljima, putovnice će uvelike olakšati i liječnicima i sestrama. "Odmah mu se otvori i dostupni su mu svi podaci gdje su navedene upravo specifičnosti kako pristupiti pacijentu, koji je najbolji način, kako on iskazuje na primjer ako se uznemiri, kako ga smiriti“, objašnjava koordinator projekta izrade putovnica Dragan Lovrović.

Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 5 Dragan Lovrović (Foto: DNEVNIK.hr)

Cijeli zdravstveni karton pacijenata odmah će biti vidljiv u svim zdravstvenim ustanovama. "Što bi onda bilo i nama jednostavnije jer znaju koju terapiju dijete prima, što je djetetu potrebno, koje su bile inače rađene neke druge zdravstvene usluge“, dodaje Kuntić.

Značajni iskoraci mogući i bez puno novca

Putovnica bi mogla biti od koristi i izvan zdravstvenog sustava. "Osoba se može naći u prilici da je negdje, kako su to neverbalne osobe uglavnom, da je negdje na ulici se našla sama, netko od službenih osoba može kad vidi tu putovnicu skenirati kod, vidi adresu, kontakte“, tvrdi Lovrović.

Bolnička putovnica rezultat je rada novoga tijela, Koordinacije za bolesnike i udruge bolesnika, čiji je zadatak upravo bolja komunikacija između pacijenata i KBC-a, doznaje novinarka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 5 Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Zapravo kao primjer pokazuje da se značajni iskoraci mogu učiniti i bez velikih financijskih investicija“, rekao je ravnatelj KBC-a u Rijeci Alen Ružić.

Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 5 Bolnička putovnica za osobe s autizmom - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Detektirani su problemi, mogućnosti za poboljšanje, iskomunicirani su sa nadležnima u KBC-u“, kazao je pak predsjednik navedene Koordinacije Sandi Bujan Cvečić.

Idući projekt već je spreman za jesen. Osvješćivat će građane o važnosti doniranja organa i transplantacije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene