Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

transplantacijska koordinatorica

Na svjetskom vrhu: "Hrvatska je uspješno odgovorila na sve izazove u transplantaciji i doniranju organa"

Dr. Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica, u Dnevnik Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dr. Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica, u Dnevnik Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dr. Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica, u Dnevnik Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dr. Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica, u Dnevnik Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dr. Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica, u Dnevnik Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dr. Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica, u Dnevnik Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Operacija, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Operacija, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Operacija/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/4 >>
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u na Pantovčaku okupila liječnike, ali i one koji su zahvaljujući tuđoj nesebičnosti dobili priliku za novi početak. Tom je prilikom dr. Mireli Bušić, nacionalnoj transplantacijskoj koordinatorici, dodijelila Povelju RH za izniman doprinos razvoju jedinstvenog modela u području darivanja i presađivanja organa. Dr. Bušić gostovala je u Dnevniku Nove TV te je otkrila s kojim se izazovima susreće transplantacijska medicina te zašto se Hrvatska po pitanju doniranja i presađivanja organa nalazi na svjetskom vrhu.

Damir Prlić, urolog KBC-a Osijek, rekao je da je transplantacija težak posao. Naime, operacije se rade noću, a traju tri do četiri sata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Operacije na Merkuru SPAŠENA TRI ŽIVOTA Roditelji tragično preminule djevojčice donirali njezine organe Slika nije dostupna I transplantacijske medicine Hrvatska i dalje u svjetskom vrhu donatora organa: 'Moja Danijela živi i ja sam jako ponosna mama'

"Najuzbudljiviji trenutak je svakako kad pustimo krv, kad bubreg proživi i onda zapravo čekamo da proradi", rekao je Prlić.

Hrvatska je jedna od vodećih zemalja svijeta po pitanju darivanja i presađivanja organa. Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da će se broj transplantacija ove godine povečati.

"Intenzivno se pripremamo i do kraja godine ćemo početi raditi transplantacije pluća u KBC-u Zagreb", rekao je ministar Kujundžić.

Transplantacija je u subotu bila i tema na Pantovčaku, gdje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović okupila liječnike i pacijente kojima su transplantirani organi.

"Posebice hvala članovima obitelji, koji su u najtežim trenucima pronašli snagu da u trenutku vlastitog gubitka daruju život", rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska pronašla na odgovore na izazove transplantacijske medicine

Predsjednica Grabar-Kitarović je dr. Mireli Bušić, nacionalnoj transplantacijskoj koordinatorici, dodijelila Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos razvoju jedinstvenog modela u području darivanja i presađivanja organa.

Dr. Bušić je u subotu gostovala u Dnevnik Nove TV, te je opisala s kojima se problemima susreću zdravstveni sustavi kada je u pitanju tranplantacijska medicina.

"Ono što danas većinu zdravstvenih sustava muči je problem darivatelja organa. Traže se dobri timovi intenzivne medicine koji skrbe o umirućim pacijentima koje čeka težak i emotivan dio priče", rekla je dr. Bušić.

Također je istaknula da je, za razliku od nekih europskih zemalja, Hrvatska našla odgovore na pitanja transplantacijske medicine.

"Zemlje poput Švicarske i Njemačke još uvijek traže modele za razvoj donorskog programa, a Hrvatska je uspješno odgovorila na sve izazove u transplantacijskom i donorskom segmentu", rekla je.

"Hrvatska je, zahvaljujući solidarnosti naših građana i vrsnosti naših timova, gotovo samodostatna u području darivanja i presađivanja organa", dodala je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene