Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neke zemlje EU već imaju zabranu

Hoće li se zabraniti prodaja energetskih pića maloljetnicima? Istraživanje otkriva: Mlađi od 12 godina kažu da ih piju jer im fali energije

Aktualno Galerija Traži se zabrana prodaje energetskih pića maloljetnicima - 6 Traži se zabrana prodaje energetskih pića maloljetnicima - 6 Foto: Informer Traži se zabrana prodaje energetskih pića maloljetnicima - 7 Traži se zabrana prodaje energetskih pića maloljetnicima - 7 Foto: Informer Traži se zabrana prodaje energetskih pića maloljetnicima - 5 Traži se zabrana prodaje energetskih pića maloljetnicima - 5 Foto: Informer Traži se zabrana prodaje energetskih pića maloljetnicima - 4 Traži se zabrana prodaje energetskih pića maloljetnicima - 4 Foto: Informer +4 Traži se zabrana prodaje energetskih pića maloljetnicima - 3 Galerija 1/9 >>
Hrvatska zastupnica u Europarlamentu Biljana Borzan razgovarala je o zabrani prodaje energetskih pica I napitaka maloljetnicima. Takve zabrane postoje u nekim zemljama Unije, a u Hrvatskoj je prije tri godine rasprava o ovoj temi obbačena.

Zastupnica Europskog parlamenta te članica Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Biljana Borzan pozvala je ministarstvo zdravstva da zabrani prodaju energetskih napitaka maloljetnicima. Rasprava se potaknula nakon nesretne smrti trinaestogodišnjaka koji je preminuo nakon ispijanja navedenog pića.

“Smatramo da treba ograničiti djeci, mladima do osamnaest godina, ali naravno paralelno s time krenuti u izuzetno aktivnu kampanju, edukaciju djece i roditelja jer mislim da roditelji nisu svjesni o kakvim se proizvodima radi i često su skloni i sami kupiti svome djetetu ovakvo piće”, istaknula je Borzan.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Ilustracija Veliki problem Zašto Vlada godinama ignorira ozbiljnu opasnost koja prijeti djeci? "Ljuta sam jer je trebalo nešto poduzeti još davno prije nego što se dogodio prvi smrtni slučaj u Hrvatskoj"

Europska agencija za sigurnost hrane je 2013. provela istraživanje o uzorcima konzumacije energetskih napitaka. Među djecom ispod dvanaest godina koji su redoviti konzumenti, njih šezdeset posto je izjavilo da ih pije jer im se sviđa okus, a četrdeset posto ih konzumira jer im treba energije.

“Prema zadnjim podacima koje imamo to je čak 86 posto adolescenata od toga dobar dio njih konzumira energetska pića s alkoholom što je dodatni problem u ovoj cijeloj priči tako da već samo ove brojke su određeni poziv za djelovanje”, dodaje eurozastupnice.

Tri zemlje EU već uvele zabranu

Na hrvatskom tržištu trenutno se nalazi dvadeset vrsta energetskih pića čija je cijena prihvatljiva upravo učenicima. Unatoč upozorenjima da se napitak ne preporučuje djeci i trudnicama, upravo su djeca i adolescenti glavni potrošači tih pića. No, očito su potrebne konkretne mjere kako bi se smanjila konzumacija.

“Očigledno da taj znak nema onakav učinak kako bi to trebalo biti tako da agresivna reklamna kampanja i zapravo okus koji je djeci dosta dopadljiv rekla bih formula koja je dobitna proizvođačima energetskih pica”, govori Borzan.

U nekim zemljama Europske Unije nema zakonske zabrane prodaje energetskih napitaka, ali su pojedini trgovački lanci sami odlučili zabraniti njihovu prodaju mlađim od 18 godina.

Švedska, Litva, Latvija su zabranile djeci prodaju do 18 godina, u Velikoj Britaniji je trenutno rasprava o tome kako zakon najbolje treba izgledati tako da ćemo vidjeti, oni nisu više članica EU, ali su nam zemlja koja je dobar primjer”, objašnjava Biljana Borzan.

Liječnik: To može imati ozbiljne posljedice po zdravlje

Vlada je već uvela neka porezna opterećenja čime su takva pića postala skuplja.

“Nažalost kada budemo vidjeli sljedeće istraživanje koliko mladih konzumira energetska pica, neće biti bitno manji broj u odnosu na ono prije nego što je zakon postojao, dakle mi smatramo da treba ograničiti djecu, mladima do 18 godina, ali paralelno s time krenuti u izuzetno aktivnu kampanju, edukaciju kako djece tako i roditelja”, smatra zastupnica u Europskom parlamentu.

Ovakvi napitci sadrže puno kofeina i šećera. Kofein pobuđuje naš organizam i netko tko ima predisponirajuće stanje može imat loš ishod.

“To je bilo kakva kronična bolest od dijabetesa, od srčanih bilo kakvih bolesti, srčanih mana, što se sada dogodilo nažalost u ovom slučaju, dakle bilo kakva bolest i stanje organizma na koje može, pa i boravak na vrućini isto velikoj tijekom ljeta ako uzmete puno kofeina i fizički se iscrpite, to može kobne posljedice imati”, zaključio je epidemiolog Branko Kolarić..

Inicijativa za zabranu prodaje energetskih pića maloljetnicima prije tri godine nije prošla u Hrvatskom Saboru. A hoće li ovaj nesretni događaj to promijeniti još ćemo vidjeti.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene