Hitna pomoć, ilustracija
Hitna pomoć, ilustracija Foto: Patrik Macek/Pixsell

Trinaestogodišnji dječak popio je veću količinu energetskog pića pa se utrkivao s prijateljima. Srušio se i u bolnici preminuo.


Trinaestogodišnjak je navodno popio više od litre energetskog napitka. Dovezen je u bolnicu u teškom stanju, no liječnici mu nisu mogli pomoći. Ova tragedija dogodila se prije desetak dana.

Vezani članci Lea Pollak, voditeljica HZJZ-ovog Odjela za dodatke prehrani i biološki aktivne tvari Liječnica objasnila zašto su energetska pića opasna za dječji organizam: "Roditelji moraju biti upoznati..." Vili Beroš Nakon iznenadne smrti dječaka Beroš krenuo u akciju zabrane prodaje energetskih pića maloljetnicima: "Nije to smišljeno iz vedra neba"

Napori liječnika na pedijatrijskom hitnom prijemu zagrebačkog KBC-a za spas života trinaestogodišnjaka bili su uzaludni, piše Jutarnji list.

Dovezen je nakon što se iznenada srušio dok se utrkivao s prijateljima. Dječaku je zatajilo srce, a navodno je uzrok ove tragedije velika količina energetskog pića koju je popio.

"Dječak je na nesreću imao kardiomiopatiju, odnosno bolest srčanog mišića koja ranije nije bila prepoznata pa je moguće da je velika količina kofeina i taurina u piću doprinijela ovoj tragediji", kazao je dječji intenzivist dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb i dodao da se povezanost nije mogla sa sigurnošću potvrditi.

Navodi da je bolest dječaka bila kobna jer je količina ispijenog kofeina bila jednaka količini u četiri espressa što je za njegovo bolesno srce bilo previše.

Novak ističe da energetska pića nisu zdrava ni za odrasle, kamoli za djecu. Problem je u šećeru i kofeinu koji ubrzava srčane otkucaje pa je ispijanje tog napitka za bolesno srce opasno.