Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA OSNOVU ANALIZA HZJZ-A

Nakon iznenadne smrti dječaka Beroš krenuo u akciju zabrane prodaje energetskih pića maloljetnicima: "Nije to smišljeno iz vedra neba"

Vili Beroš
Vili Beroš Foto: DNEVNIK.hr
Ministar Beroš poslao je dopis određenim ministrima koji bi sudjelovali u osnivanju radne skupine koja bi radila na odluci o zabrani prodaje energetskih pića maloljetnicima.

Nedavno smo izvještavali o 13-godišnjem dječaku koji je preminuo nakon što je popio navodno više od litru energetskog pića, a već danas ministar zdravstva, Vili Beroš poslao je upite raznim ministrima vezano uz zabranu prodaje energetskih pića osobama koje imaju manje od 18 godina.

''Pokrenuta je inicijativa prema drugim ministarstvima da imenuju predstavnika svog ministarstva u radnu skupinu koja bi razmotrila potrebe i mogućnosti za smanjenje dostupnosti energetskih pića za određenu populaciju'', izvijestili su.

Iz Ministarstva zdravstva za DNEVNIK.hr otkrili su da odluka o zabrani prodaje energetskih pića maloljetnicima nije ministru samo tako pala na pamet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija istražuje Na crkvi u Višnjanu netko je nacrtao kukaste križeve i ostavio sramotnu poruku

Pročitajte i ovo Tomo Medved Sjednica vrha stranke Održana sjednica Predsjedništva HDZ-a, umjesto Plenkovića pred novinare izašao Medved

''Važno je napomenuti da ministar Beroš to nije smislio iz vedra neba nego je to na osnovu analiza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Oni su ti koji su ti koji su i na osnovu događanja s terena isto proglasili i epidemiju, oni su ti koji uglavnom potiču na takve nekakve dodatne promjene u smislu izmijene zakona itd. HZJZ je tu izuzetno važan u toj cijeloj priči, u tom prvom koraku koji je na neki način podupro te naše aktivnosti'', rekli su.

Već su, kažu, uvođenjem posebnog poreza na energetska pića koja sadrže taurin i metil-ksantine ostvarili veliki iskorak u zaštiti djece i mladih ''jer porast cijene smanjuje dostupnost s obzirom na ograničenu platežnu moć''.

Kako postići zabranu?

Ograničavanje prodaje postiglo bi se kroz restrikcije prodaje energetskih pića, konzumacije u ugostiteljskim objektima, zabrani prodaje u nepodrednoj blizini i u samim školama, povećanjem poreza na energetska pića, zabranu i reguliranje oglašavanja tih proizvoda, kao i jačanje analitičkih kontrola proizvoda.

''Slijedom prijedloga HZJZ-a, Ministarstvo zdravstva je pokrenulo aktivnosti usmjerene prema iznalaženju mogućnosti za efikasnu kombinaciju ograničenja u cilju smanjenja dostupnosti energetskih pića djeci i maloljetnicima'', napisali su.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obavljen očevid Detalji teške prometne nesreće u Turnju: Skrenula ulijevo i oduzela prednost motociklistu, pao je na kolnik i poginuo

Pročitajte i ovo Turisti, ilustracija SUSTAV EVISITOR Objavljeni podaci za prvi pravi turistički vikend: Ostvareno je gotovo 800 tisuća noćenja, jedna je županija uvjerljivo najbolja

Istraživanje

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2018. godine, čak 3,2 posto učenika i 1,4 posto učenica u dobi od 11 godina konzumira energestka pića svaki dan. Također, u dobi od 13 godina ti su postoci nešto veći - 6,1 posto učenika i 3,3 posto učenica.

''Posebno je zabrinjavajući podatak da svaki dan alkohol i energetska pića u istoj prilici pije 1,6 posto učenika i 1,1 posto učenica u dobi od 11 godina te 3,2 posto učenika i 2,6 posto učenica u dobi od 15 godina. Kombiniranje alkohola i energetskih pića u ovoj dobi dodatno povećava rizik'', izvijestili su.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene